Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

> Hej,

wiem, że zauważyliście przedziwne zjawisko niemal poniżania się programistów, którzy szukają pracy. Piszą smutne posty na LinkedIn, nagrywają filmiki itd.

Zatrudnilibyście taką osobę? Mówię zwłaszcza o midach i seniorach, którzy to robią.

Taki gość to na dzisiejszym rynku pracy to ŚMIEĆ. Zrozumcie mnie dobrze - jaka osoba może być bardzo wartościowy, tego nie neguje, na pewno jest wartościową osobą. Ale jako pracownik z tym skillsetem to ŚMIEĆ.

Ludzi którzy dzisiaj ogarnią Jave, AWS, Kubernetes, Terraform i mają ponad 6 lat expa jest od z-------a. Dzisiaj każdy to umie jeśli chodzi o polaczków, ale też poziom Hindusów przez ostatnie kilka lat poszeł mocno, mocno, mocno w górę. Konkurencja jest naprawdę spora i pomimo mentalu hindusów (kto z nimi pracował ten wie) to jednak jest u nich spora grupa pracoholików, którzy kiepski kod nadrabiają z------------m 12h dziennie za 1000-2000 $ miesięcznie.

W dodatku AI jest najlepiej przeszkolone z czego? Ano właśnie z Javy, AWS, Terraforma i Kubernetesa czy innego Reacta/Angulara. Bo jest to k---a najbardziej popularny stack i w necie są miliardy linii kodu za free do karmienia AI

Tak więc jak wam pisałem pół roku temu - HRka dostaje od 200 do 300 CV na SENIOR JAVA DEVELOPERA W MIESIĄC. I nie wie jak taką liczbę kandydatów przerobić. A oni sami mają nieraz 10 lat doświadczenia i BŁAGAJĄ o 16-20k netto b2b, piszą na PW że oni mają kredyty i leasingi POD KOREK i są bezrobotni już pół roku... Na dzisiejszm rynku nikt już nie woła o 20-25k nie mówiąc o 25-30k nawet seniorzy co mają 10 lat expa! Zeszli na ziemie i 16k-20k netto b2b im wystarczy!

W pierwszej kolejności lecą wszyscy bez studiów MRG typu AGH, PW bo jest ich za dużo. Potem osoby bez certów, poleceń, rekomendacji. A i tak zostaje ze 100-150 CV sensownych kandydatów na seniora javy, którzy mają MGR i masę certów + 10 lat expa.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ludzi którzy dzisiaj ogarnią Jave, AWS, Kubernetes, Terraform i mają ponad 6 lat expa jest od z-------a.

@nad__czlowiek: Jak przez AWS rozumiemy podpięcie się pod RDS, S3 czy inne SQS, przez Kubernetesa - kubectl get pods, a przez Terraforma - dodanie zmiennej do wcześniej przez opsów przygotowanego modułu, to rzeczywiście tak może być. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale przecież to tak naprawdę powierzchowna wiedza. Przeciętny dev
  • Odpowiedz
@cat_tea: gościu prawdę pisze. Sam obecnie szukam pracy. Przechodzę etapy rekrutacyjne pozytywnie, a i tak dostaje na końcu negatywne odpowiedzi, bo teraz robią tak, że wybierają na końcu z całej puli kandydatów, którzy przeszli wszystkie etapy i biorą potem sobie najlepiej pasującego, z największą ilością lat doświadczenia komercyjnego i takiego co najlepiej liże im dupsko na rozmowach.

Jeszcze 3 lata temu, gdy miałem tylko rok doświadczenia zawodowego to po każdym
  • Odpowiedz
Jeszcze 3 lata temu, gdy miałem tylko rok doświadczenia zawodowego to po każdym pozytywnie zakończonym etapie technicznym miałem praktycznie pewność że dostanę propozycje współpracy, teraz to już marzenie. Jest po prostu rynek pracodawcy i to jest już fakt.

@KMDZ: potwierdzam, kiedyś przejście pozytywnie procesu = propozycja pracy, teraz jest jak piszesz wybierają sobie z puli (bo jest tyle chętnych)
  • Odpowiedz