Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim,

Planuję zakup nowego roweru i mam dylemat, który model wybrać. Do tej pory jeździłem na rowerze MTB, ale z powodu bólu pleców po dłuższej jeździe i niewygodną pozycją chciałbym przejść na coś, co zapewni lepszy komfort jazdy, szczególnie pod kątem pozycji pleców.

Zazwyczaj jeżdżę rekreacyjnie, głównie poza miastem, po asfalcie, drogach leśnych i szutrowych dystanse 50-100km. Zastanawiam się między dwoma modelami:

KROSS Evado 4.0/ 5.0 (cross)
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-kross-evado-4-0-pd35894/?v_Id=230000
KROSS Trans 5.0 BG Cues (trekking)
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-kross-trans-5-0-bg-cues-pd42134/?v_Id=233066

Moje pytania do Was:

Który z tych rowerów będzie bardziej komfortowy pod względem pozycji pleców?
Czy oba modele oferują podobne nachylenie pleców?
Trans 5.0 ma więcej osprzętu, ale jest też cięższy o około 2 kg. Czy to znaczna różnica w jeździe, zwłaszcza przy dłuższych trasach?
Który z tych rowerów wybralibyście na podstawie komfortu jazdy i ich przeznaczenia?
Będę wdzięczny za Wasze opinie i ewentualne propozycje innych rowerów, które sprawdzą się w podobnych warunkach. Budżet do 3k

Z góry dzięki

#rower #mtb #trekking #kross #rowery #cross
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vinderlan: Na obu rowerach uzyskasz zbliżoną pozycję pleców (sylwetka bardziej wyprostowana), natomiast ja wybrałabym Evado. Jest lżejszy i bardziej wszechstronny, lepiej sprawdzi się też na ścieżkach leśnych. Jeśli pytasz czy waga ma znaczenie - oczywiście, szczególnie na długich dystansach. Zbędne kilogramy odczujesz nie tylko w jeździe, ale również przy przenoszeniu roweru, czy na przykład wnoszeniu go do pociągu.
  • Odpowiedz

@vinderlan: a skąd my tu mamy wiedzieć co jest nie tak z Twoimi plecami? Konsultowałeś te dolegliwości z fizjoterapeutą? Bardziej wyprostowana sylwetka nie musi być wcale lepsza.
  • Odpowiedz
@vinderlan: Oba rowery wyglądają jak coś, na czym wymiękniesz w lesie bardzo szybko. Próbowałeś dać siodełko na mtb max do przodu by trochę wyprostować sylwetkę? Podnieść kierownicę dodając pierścień? Obrócić mostek? Moim zdaniem możesz mieć zbyt duży rower, chyba, że to na serio jakaś wyczynowa konstrukcja XC, w co wątpię.
  • Odpowiedz