Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Larsberg: +1 jak bylem mały to na wsiach pelno dzieci w pilke gralo rowerami jezdzilo starsze osoby tez jakoś bardziej wychodzili i menele były natomiast dzisiaj pustka
  • Odpowiedz
@Larsberg: teraz każdy jest zamknięty na swoim terytorium. Za dzieciaka cała wies dzieci siedziała w jednym miejscu. Teraz każde dziecko siedzi w domu a do szkoły mamusia lub tatusiek wozi Kinder autem. Do tego dorośli zdziczeli. Każdy jest zamknięty i każdy patrzy jak kogoś p----------ć. Nie daj Boże kup se auto lub coś innego droższego xddd
  • Odpowiedz
@Ryoku: Nie cała. Okolice np. Nowego Sącza i Tarnowa trzymają się demograficznie. Nowy Sącz i okolice mają taką demografię że za 10 lat będą mieć więcej mieszkańców niż dzisiaj.
  • Odpowiedz
  • 24
teraz każdy jest zamknięty na swoim terytorium. Za dzieciaka cała wies dzieci siedziała w jednym miejscu. Teraz każde dziecko siedzi w domu a do szkoły mamusia lub tatusiek wozi Kinder autem. Do tego dorośli zdziczeli.

@Gruboklates To byłby scenariusz optymistyczny. A prawda jest taka, że dziś jest wielokrotnie mniej dzieci na wsi niż 25 lat temu.
  • Odpowiedz
@BenAli: eee u mnie w rodzinnej wiosce powiem ci że klasy liczne jak 20 lat temu. Więc zależy ale biorąc ogół to tak. Akurat u mnie są. Tylko znowu inne czasy. Na orliku grają stare chłopy bo dziecko nie chce xd a ja grałem jeszcze nie tak dawno na wygolonej łące z bramkami z kijków bez poprzeczki
  • Odpowiedz
  • 5
@Gruboklates A ta wioska jest pod miastem albo na Kaszubach? Bo jak nie to chyba jakiś ewenement albo zredukowali liczbę klas, żeby zachować ich liczebność albo szkole obok zamknęli.
  • Odpowiedz
@BenAli: 7 km od miasta 40k xd był spadek i teraz urosło. Sam nie wiem jak to wytłumaczyć. Może dlatego że szkoła bierze 3 wsie i jak w jednej wsi jest mniej dzieci to w drugiej więcej się rodzi. Hmmm no nie wiem. Też kwestia tego że powoli ta wieś to nie wies bo każdy nowy dom a pól coraz mniej
  • Odpowiedz
@Larsberg: Jestem z Łodzi i czasem mnie szokuje, jak puste i wymarłe jest to miasto wieczorami, nawet w weekendy. Zgaduję, że ludziom trochę się nie chce, trochę nie mają z kim i trochę nie mają kasy, by się ruszyć z pieczary. Po 2020 roku nadszedl czas powszechnego marazmu i widać to coraz bardziej.
  • Odpowiedz
@Larsberg: zawsze mam takie rozkminy jak jeżdżę wiosną czy latem na rowerze albo autem po takich wsiach w okolicy. Na niektórych z wsi to już ok. połowy domów stoi pustych.
Myślę że jakby teraz policzyli wszystkie wsie w Polsce i puste domy w nich, to pewnie co czwarty dom stoi już pusty, z perspektywą na co trzeci w ciągu najbliższej dekady.
  • Odpowiedz
@Larsberg w mojej wiosce zostało 14 domów zamieszkałych, a 25 lat temu było 22. Jednak ilość dzieci jest spora... średnio na młodą rodzinę jest może trójka, albo czwórka dzieci. Ale w sąsiedniej wiosce, gdzie zawsze wieczorami były posiadówki kobiet, albo w innym miejscu rolników obecnie nic się nie dzieje... wszyscy wyjechali do miast, a wioska jest 3,czy 4x większą od mojej
  • Odpowiedz