Wpis z mikrobloga

Co myślicie o długoterminowym wejściu w Teslę? Czytam różne prognozy, nie wierzę w kilkanaście bilionów kapitalizacji, jak to niektórzy mówią, ale Musk wbrew temu co ludzie mówią nie jest idiotą. Te ukraińskie surowce potrzebne są dla amerykańskiego Big Techu, no i prędzej czy później oni je dostaną. Prodeflacyjna polityka, którą USA teraz prowadzą może wymusić na Powellu obniżkę stóp, a potem to już prosta droga do strumienia taniego kapitału.

#gielda #musk #usa #tesla
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ab_ovo_usque_ad_mala: przecież ta spółka jest napompowana jak balon. Zobacz sobie P/E, porównaj z innymi napompowanymi spółkami jak Nvidia, potem porównaj z Fordem czy Toyotą.

Oczywiście - hype może trwać i mogą rosnąć, ale moim zdaniem obecna wycena nie ma poparcia e fundamentach
  • Odpowiedz
@Leithain: Bardziej myślę o przyszłości. Jak kilka lat temu zobaczyłem prototyp Cybertrucka w głowie pojawiła mi się myśl, że Musk przygotowuje się pod kontrakty zbrojeniowe dla amerykańskiej armii. No i ostatnio faktycznie dochodzą różne pogłoski o rozmowach w Dolinie Krzemowej prowadzonych przez starą ekipę Muska. Klient indywidualny w porównaniu z budżetem armii jest zwyczajnie biedny - to setki miliardy dolarów, a najpewniej więcej. Tanie zasoby z Ukrainy, próba doprowadzenia do
  • Odpowiedz
@ab_ovo_usque_ad_mala: jak w to wierzysz to "do the math". Zastanów się jaki procent budżetu na zbrojenia może iść do Tesli. Potem zastanów się jaką będą mieli na tym marże.

Tak na szybko: załóżmy, że dostaną 10% budżetu zbrojeniowego USA (wydaje mi się, że to bardzo dużo i to totalny max) i będą mieli na tym 10% marży (muszą się do tego wdrożyć, myślę, że bardzo długo będą jechali na stracie).
  • Odpowiedz
@Leithain: Mamy trochę inne podejście fundamentalne. Ciebie interesuje P/E, a mnie jedynie P, a co za tym idzie w długim terminie liczę na jak największy wzrost P/E. To nie ma spadać, przy założeniu myślenia o emeryturze chciałbym oczywiście żeby stosunek był jak najmniejszy przy jak największych wartościach jednej i drugiej zmiennej, ale to w mojej ocenie aktualnie jest niemożliwe. Gigantyczny wzrost P z kolei... W to jestem w stanie uwierzyć.
  • Odpowiedz
@ab_ovo_usque_ad_mala: większa konkurencja ze strony chin i eu, większe koszty produkcji przy wprowadzonych cłach, potencjalne cła kontrujące te wprowadzone przez trumpa, negatywny pr, wysoka wycena, mała przestrzeń do wzrostu
  • Odpowiedz
@Kakoq: Negatywny PR jest chwilowy, to kwestia pomijalna w dłuższym terminie. Jak się okazało podczas wyborów myślenie Muska i Trumpa miało więcej zwolenników niż przeciwników. Pytanie jeszcze jak to wygląda wśród grup docelowych Tesli i potencjalnie docelowych, to znaczy takich z odpowiednim dochodem rozporządzalnym na pozwolenie sobie na zakupy u nich.

Cła nie dotykają korporacji w jakimś większym stopniu, ostatecznie można przenieść produkcję. Tesla ma swoje fabryki w Europie i
  • Odpowiedz
Te ukraińskie surowce potrzebne są dla amerykańskiego Big Techu, no i prędzej czy później oni je dostaną. Prodeflacyjna polityka, którą USA teraz prowadzą może wymusić na Powellu obniżkę stóp, a potem to już prosta droga do strumienia taniego kapitału.

@ab_ovo_usque_ad_mala: Ekspercka analiza prosto z wykop.pl
  • Odpowiedz