Wpis z mikrobloga

mam dosyć specyficzne pytanie do osób które programują hobbystycznie (w wolnym czasie, bo w pracy to trochę inny temat)

otóż cierpię na ADHD ale o dziwo czasem jestem w stanie się znakomicie skupić na danym "problemie" w kodzie (powiedzmy dodanie nowej klasy) i dopóki go nie rozwiążę potrafię i parę godzin nad nim siedzieć ze skupieniem, problem który mam to to że od razu po tym jak załatwię ten problem choćby trwało to 10 minut, kod musi momentalnie iść w odstawkę (ZAWSZE!), nie jestem w stanie przejść płynnie do kolejnego problemu

czy to 10 minut czy 3 godziny - pełne skupienie, a potem od razu rozkojarzenie i niemożność kontynuuowania pracy

tak się zastanawiam czy to bardziej jakieś moje niezdrowe nawyki czy jeden z kaprysów ADHD

więc pytanie krótkie: czy masz ADHD i czy też tak masz że po rozwiązaniu problemu musisz od razu przerwę zrobić

obrazek z czatu gpt dla atencji
#programowanie #gamedev #adhd
Sinti - mam dosyć specyficzne pytanie do osób które programują hobbystycznie (w wolny...

źródło: adhd

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sinti na to jest objawowa terapia.
Mnie całość diagnozy i testy PRYWTNIE kosztowała 1500zl. Potem tylko recepta na delikatne tabletki. Oczywiście nierefundowane.
Zacznij od psychologa.
  • Odpowiedz
@Sinti: jesli nie chcesz leczyć farmakologicznie adhd powinieneś spróbować bardziej równomiernie czerpać radość z realizacji projektu. W sensie - masz strzał dopaminy po rozwiazaniu problemu, a potem zjazd. Może powinieneś się skupić nad dostarczaniem dopaminy z odhaczania todo-sów, tasków, whatever.
  • Odpowiedz
  • 0
@Sinti: na adhd to ja się nie znam ale ciekawi mnie czy masz jasno zdefiniowany następny krok/problem oraz czy wiesz dość na jego temat aby go rozwiązać?

Według mnie zmiana zadania wymaga... nowego myślenia o problemie... nowego podejścia do problemu. Na każdy etap trzeba się "przełączyć". Dla mnie taka przerwa to nic złego a nawet bym powiedział że to zdrowe podejście.

Co robisz w trakcie tych
  • Odpowiedz
  • 1
@mrq:

na adhd to ja się nie znam ale ciekawi mnie czy masz jasno zdefiniowany następny krok/problem oraz czy wiesz dość na jego temat aby go rozwiązać?

no właśnie mam jasno zdefiniowany, a to czy wiem to różnie, często tak, dlatego nie wiem na ile gra tu jakiś wyrobiony odruch pawłowa a na ile ADHD, stąd te pytanie

Co robisz w trakcie
  • Odpowiedz
  • 1
dokładnie WSZYSTKO tylko nie to xD

@Sinti: to chyba wszyscy tak mają :) Trzeba coś zjeść, coś wypić, wstawić pranie itp. a i pokusa na jakieś pierdoły w internecie jest wielka :) Wszytko rozprasza.

Stałym punktem w różnych tematach wokół programowania jest temat produktywności. Wydaje mi się że nie bez
  • Odpowiedz
  • 0
@mrq: ciekawy komentarz, dzięki

tak dla kontrastu tylko wspomnę:

W moim przypadku zauważyłem że jak intensywnie nad czymś myślę to jestem zwyczajnie zmęczony

ja właśnie na odwrót mogę mielić coś godzinami, ale no właśnie jak już zmielę to jakbym wrócił z długiej podróży (nawet jak trwała 15 minut) i nie miał już siły nawet skoczyć do
  • Odpowiedz
@Sinti: myślę że jednak czasem dobrze jest odpocząć ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja np. nie mam wyłącznika, nie tylko w programowaniu. Potem ten z-------l trzeba spłacić w odpoczynku, a to zabiera czas i rujnuje rutynę
  • Odpowiedz
  • 0
@stepienz13posterunku: nie no gratuluje intelektu, przeczytasz super kontrowersyjną wypowiedź doktura który nie zgadza się z konsensusem naukowym i na tym formułujesz swój światopogląd <applauz>

wklejasz jakiś gunwo link który linkuje do dalszych artykułów które linkują do kolejnych KTÓRE SIĘ PRZYCHYLAJĄ DO TEGO ŻE ADHD ISTNIEJE a wypowiedź doktura tylko jako inny punkt widzenia podają

powiedz mi że nie masz pojęcia o czym mówisz nie mówiąc że nie masz pojęcia o
  • Odpowiedz
@Sinti: możliwe, że mam dokładnie tak samo, ale nie jestem pewny, czy pytasz o przerwę, czy odstawkę. Co u Ciebie dzieje się po takiej przewie i ile ona trwa? Czy kontynuujesz, czy jedziesz od nowa? Czy to w ogóle problem i jeżeli tak, to co chciałbyś zmienić?
  • Odpowiedz