Wpis z mikrobloga

mam dosyć specyficzne pytanie do osób które programują hobbystycznie (w wolnym czasie, bo w pracy to trochę inny temat)

otóż cierpię na ADHD ale o dziwo czasem jestem w stanie się znakomicie skupić na danym "problemie" w kodzie (powiedzmy dodanie nowej klasy) i dopóki go nie rozwiążę potrafię i parę godzin nad nim siedzieć ze skupieniem, problem który mam to to że od razu po tym jak załatwię ten problem choćby trwało to 10 minut, kod musi momentalnie iść w odstawkę (ZAWSZE!), nie jestem w stanie przejść płynnie do kolejnego problemu

czy to 10 minut czy 3 godziny - pełne skupienie, a potem od razu rozkojarzenie i niemożność kontynuuowania pracy

tak się zastanawiam czy to bardziej jakieś moje niezdrowe nawyki czy jeden z kaprysów ADHD

więc pytanie krótkie: czy masz ADHD i czy też tak masz że po rozwiązaniu problemu musisz od razu przerwę zrobić

obrazek z czatu gpt dla atencji
#programowanie #gamedev #adhd
Sinti - mam dosyć specyficzne pytanie do osób które programują hobbystycznie (w wolny...

źródło: adhd

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@debug:

ale przynajmniej n-------i zniszczą życie i taki "pacjent" zatęskni za realiami i prozą codzienności przed. Leki tak, d---i nie.

żartowałem, ale leki i n-------i w przypadku ADHD to jedno i to samo, różnica taka że lekarz ma zawsze pełny asortyment i da ci 100% czysty towar w tabletkach (czasem ze spowolnionym uwalnianiem)

możliwe, że mam dokładnie tak samo, ale nie jestem pewny, czy pytasz o przerwę, czy odstawkę. Co
  • Odpowiedz
@Sinti: nie pisałem wcześniej, bo akurat wróciłem do hobbi po dłuższej przewie i sam układam sobie w głowie pewne rzeczy. Tagujesz #gamedev, czy to jest właśnie to co kodujesz hobbistycznie? Powiedz czym mniej więcej się zajmujesz i mniej więcej ile masz lat?

Z pewnych powodów 2023 - 2024 nic hobbistycznie nie kodowałam prawie. Może trochę w pracy (nie jestem programistą, ale zamiłowanie do kodowania, połączone z umiejętnością na
  • Odpowiedz
  • 1
@debug:

Tagujesz #gamedev, czy to jest właśnie to co kodujesz hobbistycznie? Powiedz czym mniej więcej się zajmujesz i mniej więcej ile masz lat?

tak, grę 2D kompletnie od zera (no może poza jakimiś podstawowymi funkcjami typu wyświetlanie bitmap wiadomo, ale nie opengl chociaż do niego może kiedyś przejdę jak będę chciał dodać jakieś bajery), a raczej silnik który sobie powoli rozwijam i zdobywam
  • Odpowiedz
@Sinti: Fajnie, też kiedyś mi to chodziło po głowie (gierka 2D). Chyba trochę zbyt to odległe od mojego obszaru, ale kto wie. Dla zabawy, czemu miałbym nie sprawdzić przynajmniej jak wygląda mapa drogowa, może nie jest tak hardcorowa, jak sobie zawsze wyobrażałem. Pamiętam, że sprinty już jakieś porobione miałem nawet.

a ty co tam dłubiesz?

W skrócie język Rust. Stary podręcznik i musiałem już coś dostosować do nowej wersji języka, ale chcę
  • Odpowiedz