Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#gielda
Wytłumaczy mi to ktoś? Bo dla mnie to nie do pojecia.
Mam od zeszłego roku konto na xtb.
Dochód na pit38 mam ok. 5,5 k zł
podatek do zapłaty mam nieco ponad 1 k zł
na xtb zysk netto za poprzedni rok mam ok. 4,3 k zł.

dlaczego na moje konto xtb nie wpłynęło mi 5,5 k zł i dopiero od tego płacę podatek 19%?

bo jak dla mnie sprawa jest taka, że zarobiłem te niecałe 5,5 k, gdzies po drodze już mi z------i kase, bo na konto xtb wpłynęło mi 4,3 k i jeszcze w podatku ode mnie chcą kolejne 1k

z 5,5 k robi się finalnie 3,3 k, a to nie jest 19% tylko ~40%

gdzie jest błąd w moim mysleniu i czego ja nie rozumiem? niech mi to ktoś wyjaśni najprościej jak się da xD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Płacisz od 4,3k pln. XTB mogło się pomylić. Wyedutuj PITa tylko sprawdź na pewno czy się nie pomyliłeś. Jeżeli od 1 stycznia do 31 grudnia masz 4,3k zysku to od tylu płacisz.

Dywidendy to inna sprawa i wpisuje się je w innej rubryce.
@mirko_anonim:
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sprawdź, czy dane na picie się zgadzają z tym, jak sam byś je uzupełnił. Xtb na dniach wysłało maila, że mogą być błędy w tych ich pitach i że je weryfikują.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Wy @tom-ek12333: @Fattek macie tam rachunek?

-jak byk mi stoi w apce, że zysk netto za poprzedni rok to 4,3 k pln
-bardzo mnie dziwi na picie ten dochód 5,5 k, a od xtb żadnego maila nie dostałem

serio, albo ja mam błąd myslenia i tego nie widzę skąd i co się wzięło,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Kakoq: ostatnie dni grudnia sprzedałem ze stratą zdechlaki, ale pit w końcu jest do 31.12, a nie np 25.12 czy cokolwiek innego

xtb dane rozliczeniowe zaciąga przed 31 grudnia i transakcję po zaciągnięciu mi rolują na 2025?
oni tak mogą
  • Odpowiedz