Wpis z mikrobloga

@Moth_x ludzie, którzy mają dość udawania rozwiązywania problemów nakładaniem kolejnych podatków to idioci, a ludzie piszący o katastralnym od dwóch trzecich mieszkania to?

@JeszczeZyje: to jest proste jak 2+2. ludzie, ktorzy krytykuja katastralny od 2/3 mieszkania to idioci albo maja w tym wlasny interes
  • Odpowiedz
@PepeXD: podatek od większej liczby mieszkań powinien być zbudowany mądrze właśnie pod takie sytuacje, czyli po pierwsze nie od drugiego, a od trzeciego mieszkania, bo rozumiem jeszcze mieć swoje, gdzie się mieszka i jedno w spadku po kimś, to nie jest rzadka sytuacja. Z pozostałymi nadmiarowymi, czyli w sytuacji, kiedy odziedziczyłeś więcej mieszkań można to rozliczyć na zasadzie "jeśli dom/mieszkanie zostało podarowane w spadku (może tu się wpiszą też jakieś
  • Odpowiedz
@Moth_x albo ludzie znający życia i wiedzą że ten podatek dotnie ich w jakiś sposób a midele pouciekają w dogadamy z politykami sposób z opłat i tyle będzie. W dyskusjach nad wprowadzeniem tego rozwiązania brakuje przykładów krajów gdzie ten podatek zreperować rynek mieszkaniowy
  • Odpowiedz
@ThinkBackwards: a co mnie cudzy majątek obchodzi? jak dla mnie gość może mieć i miliard złotych i spoko, natomiast jego cztery nadmiarowe mieszkania oznaczają cztery mieszkania, które mogłyby kupić cztery rodziny z których mogłoby powstać 12 nowych podatników
  • Odpowiedz
@JeszczeZyje: Ogólnie wg MMT podatki to przede wszystkim incentywy (a właściwie deincetywy) - ich celem jest wywoływanie odpowiednich zachowań społecznych.

Państwo, jako emitent pieniądza, wcale nie potrzebuje podatków, żeby się utrzymać - braki może sobie po prostu wydrukować, co doskonale było widać (nie tylko w Polsce, ale na całym świecie) podczas pandemii COVID. To jest mniej więcej tak jak to mówił Urban - "rząd się zawsze wyżywi", ale jeszcze bardziej -
  • Odpowiedz
2. ludzie, ktorzy krytykuja katastralny od 2/3 mieszkania to idioci

@Moth_x: rozumiem, że po wprowadzeniu tego podatku, państwo obniży inne podatki, prawda?
  • Odpowiedz
@nilmerg: wzorowy argument hiperboli, tak można obalić wszystko.

@JanTrajbal2 Komunizm xd dlaczego mam wrażenie że masz bardzo mętne pojęcie co to słowo znaczy. Tylko nie sprawdzaj jakie zdanie o rentierach mieli ojcowie kapitalizmu bo wylysiejesz od tego jakie to komuchu XD
  • Odpowiedz
@jamajskikanion nie p-----l głupot, każdy podatek i zabieranie komuś w tej postaci to wprowadzanie komuny. Hipotetycznie mam swoje mieszkanie i dostałem w spadku po rodzicach mieszkanie następne i mam od niego płacić horrendalne kwoty bo jesteś nieudacznikiem który nie ma własnego mieszkania. Myślisz mózgu, że dzięki podatkowi nagle ja czy inni będą sprzedawać te dodatkowe mieszkania poniżej wartości abyś ty i inne przegrywy sobie wreszcie kupił mieszkanie?
Nie, ja sobie zostawie
  • Odpowiedz
wzorowy argument hiperboli, tak można obalić wszystko

@jamajskikanion: to nie jest argument hiperboli, to nawet nie jest argument a zwykła predykcja. Można się z nią zgadzać lub nie. Moim zdaniem jeśli już ruszy maszyna urzędnicza i będzie ściągany podatek od 3 nieruchomości to kwestią czasu jest jego rozszerzenie na wszystkie, wzorem innych krajów które taki podatek mają. Zwłaszcza, że już teraz nie brakuje głosów by taki podatek wprowadzić dla każdej
  • Odpowiedz