Wpis z mikrobloga

ktorzy krytykuja katastralny od 2/3 mieszkania to idioci albo maja w tym wlasny interes

@Moth_x: ja podejrzewam, że katastralny od 3 mieszkania zaraz zmieni się w katastralny od drugiego mieszkania a potem w katastralny od pierwszego. Taki pokemon podatkowy.
  • Odpowiedz
tak tak, to czemu stawka pit to nie jest 80%, a minimalna stawka VAT to 90 ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Pegos: bo to nierealne, natomiast katastralny od 1 mieszkania jest realny i funkcjonuje w innych krajach, więc obawa, że zostanie stopniowo rozszerzany jest uzasadniona
  • Odpowiedz
ja podejrzewam, że katastralny od 3 mieszkania zaraz zmieni się w katastralny od drugiego mieszkania a potem w katastralny od pierwszego. Taki pokemon podatkowy.

@nilmerg niech zrobią kataster od pierwszego i ulgę w rozliczeniu tegóż na poziomie równym podatkowi za, powiedzmy, średnie mieszkanie (np. 60 m^2) w średnim mieście.

Wtedy mając jedno przeciętne mieszkanie na swoje potrzeby nie płacisz nic, masz apartament 120m^2 w centrum, płacisz. Bez kombinowania ile to jest
  • Odpowiedz
Wtedy mając jedno przeciętne mieszkanie na swoje potrzeby nie płacisz nic

@makaron_na_spirytusie: czyli urzędnicy będą co roku wyliczać aktualną wartość milionów mieszkań i domów by potem odliczać od nich ulgę i w większości nie pobierać podatku? Brzmi jak masa bezsensownej urzędniczej pracy. Rozumiem o co Ci chodzi, ale chyba inny mechanizm byłby potrzebny.
  • Odpowiedz
@JeszczeZyje zajebiście. Mama przepisała na mnie mieszkanie, wybudowałem dom, odziedziczyłem mieszkanie po babci/dziadku a drugie po tacie a w przyszłości odziedziczę jeszcze jedno po drugiej babci/dziadku. Nie nabyłem ani jednego mieszkania/domu i miałbym płacić podatek? Te mieszkania były w mojej rodzinie, każdy miał jedno, umarł i ja je odziedziczyłem i miałbym być za to "karany" tak jak inwestorzy od kilkunastu nieruchomości? Pomysł z gatunku - we Wrocławiu można w swoim miejscu
  • Odpowiedz
@PepeXD:

Nie nabyłem ani jednego mieszkania/domu i miałbym płacić podatek?

No właśnie dokładnie taka jest idea taka podatku - przecież ty w życiu na nic nie zarobiłeś, w dodatku sam to przyznałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz