Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy !

Podsumowałem kilka kwestii związanych z testosteronem i dietą:

- Procentowy udział białka w diecie jest silnie odwrotnie skorelowany ze stężeniem testosteronu. Wniosek: Jeśli nie chcesz doświadczyć spadku testosteronu, lepiej nie przesadzaj z produktami proteinowymi.

- Stężenie testosteronu było również dodatnio skorelowane z procentem tłuszczu w diecie. Warto zaznaczyć, że średnia wartość tłuszczu w diecie badanych wynosiła 23% czyli była relatywnie niska. Wniosek: Bezpieczniej jest trzymać tłuszcz na umiarkowanym, nie zbyt niskim poziomie. 20-25% wydaje się rozsądną wartością.

- Znaczny wpływ na poziom testosteronu mają nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Wniosek: Tak jak wyżej, nie warto obcinać tłuszczu zbyt nisko.

- Wbrew powtarzanemu mitowi nie znaleziono statystycznie istotnego związku między testosteronem, a cholesterolem. Wniosek: Nie musisz dostarczać cholesterolu z dietą w celu syntezy testosteronu. Twój organizm produkuje go wystarczająco dużo. Spójrzmy na liczby. Średnie stężenie testosteronu wynosi około 20 ng/dl [2], tym czasem referencyjna wartość dla cholesterolu to <200 mg/dl, czyli 10 000 x więcej. Przy tak ogromnej różnicy nie ma możliwości, żeby wahania cholesterolu miały wpływ na testosteron.

- Stosunek białka do węglowodanów jest silnie odwrotnie skorelowany ze stężeniem testosteronu. Oznacza to, że jeśli w Twojej diecie jest dużo białka i jednocześnie mało węglowodanów to powinieneś się spodziewać spadków testosteronu.Wniosek: Silny cios w diety niskowęglowodanowe (w tym Paleo), gdzie ten stosunek jest bardzo wysoki.

Całość i bibliografia na: http://www.sci-fitness.pl/2014/05/pascal-flickr.html

#dieta #nauka #silownia #testosteron #trening #weganizm #wegetarianizm
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Qantas: Właśnie tak kwestia mnie intryguje, bo znam badanie gdzie na koksie chłopaki przy 1,4g/kg rośli przepięknie, ale nie wykluczone, że potrafiliby wykorzystać więcej.

@Khaine: Na tym polega dowcip, że wcale nie trzeba tyle tego białka ładować.
  • Odpowiedz
@DamianParol: W sumie to mi na rękę, bo mniej kombinowania z dostarczaniem biała. Te 2,5 g/kg suchej masy to ja mam szczytowo. Ale to wystarczy, że utnę torbę ryżu w dzień nietreningowy albo coś w ten deseń i już mi spada gdzieś do 2,2 g/kg.
  • Odpowiedz
@zepsutyzachod: Licz na suchą masę, bo na całkowitą liczyć to jednak trochę absurd. Łatwo to udowodnić.

Masz dwóch chłopów. Jeden waży 80 kg a drugi 100 kg.

Tylko że ten co waży 80 kg ma 10% BF a ten co waży 100 ma 28% BF. Więc realnie ten co waży 80 kg ma 72 kg masy wykazującej zapotrzebowanie na białko. Ten co waży 100 kg ma dokładnie tyle
  • Odpowiedz
@DamianParol: Mogliby przeprowadzić po prostu jakieś badania czy masa "nie sucha" też wykazuje jakiekolwiek zapotrzebowanie na białko, albo zwiększa zapotrzebowanie w suchej masie przez samą swoją obecność. Bo na razie to się w sumie zakłada, że tłuszcz nie istnieje dla zapotrzebowania na białko.

Tak samo w sumie nigdy w tych badaniach związanych z zapotrzebowaniem nie podają ile BF mieli poddani badaniu. Czy to były świniaki upasione czy wytrenowani atleci po
  • Odpowiedz
- Stosunek białka do węglowodanów jest silnie odwrotnie skorelowany ze stężeniem testosteronu. Oznacza to, że jeśli w Twojej diecie jest dużo białka i jednocześnie mało węglowodanów to powinieneś się spodziewać spadków testosteronu.Wniosek: Silny cios w diety niskowęglowodanowe (w tym Paleo), gdzie ten stosunek jest bardzo wysoki.

@DamianParol: Nie do końca. DIeta wysokotłuszczowa jest niskowęglowodanowa, a przyrost testosteronu jest większy niż przy tzw. diecie standardowej.

- Stężenie testosteronu było również dodatnio
  • Odpowiedz
@Gorasul: Wiem, że psuje Ci to obraz świata stworzony prze dr Kwaśniewskiego, ale nie masz racji.

Nie do końca. DIeta wysokotłuszczowa jest niskowęglowodanowa, a przyrost testosteronu jest większy niż przy tzw. diecie standardowej.

Wnioski z tych dwóch badań są inne, Nie kojarzę lepszych publikacji na ten temat, ale jeśli je znasz to chętnie się
  • Odpowiedz