Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy samo posiadanie kryptowaluty powoduje konieczność składania PIT-38 co roku?

W 2023 (i wcześniej) skupowałam krypto, co powodowało konieczność złożenia PIT-38 z info o:
- "Koszty uzyskania przychodów poniesione w roku podatkowym"
- "Koszty uzyskania przychodów poniesione w latach ubiegłych i niepotrącone w poprzednim roku podatkowym"

Natomiast w 2024 już nie dokonałam żadnej transakcji, ani kupna, ani sprzedaży. Czy w takim razie muszę składać PIT-38 tylko po to żeby podać niezmienioną wartość niepotrąconych kosztów z poprzedniego PIT i tak dożywotnio, co roku, jeśli bym chciała jedynie trzymać krypto długoterminowo bez ruszania?

@kalkulatorgieldowy może będziesz znał odpowiedź

#gielda #kryptowaluty #bitcoin #pit #podatki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Po pierwsze przestań udawać różową, słabi mnie ten tani trick, żeby "biedne chłopaki z internetu" pomogły śliniąc się, że niby kobieta kupuje Bitcoin. Litości.

Tak, musisz składać to do usranej śmierci, aż nie sprzedasz krypto. Chyba, że chcesz płacić pełny podatek.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Bitcoin_za_milion_USD Wyluzuj, akurat z tego co widziałam to w ostatnim czasie sami faceci pytają tu o pomoc z podatkami i jakoś też bez problemu uzyskują odpowiedź. Więc co ten trik mi niby daje?

@kalkulatorgieldowy Dzięki

Szkoda, pod tym względem zdecydowana przewaga ETF na krypto, którego nie trzeba rozliczać do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Niczego nie rozliczasz, tylko wpisujesz w formularz - zajmuje to 5 minut, niczego nie płacisz za posiadanie krypto. Natomiast mając ETF płacisz co roku opłatę za posiadanie tego instrumentu około 0.1 do nawet 1.5% więc krypto jest dużo lepszym rozwiązaniem niż ekspozycja ETF.
  • Odpowiedz