Wpis z mikrobloga

E bac ten kraj. Chciałem sprawdzić ten temat dropshippingu i jednak rezygnuje ¯\(ツ)/¯ podatki mnie zeżrą i allegro. Chcialem pojanuszać ( ͡º ͜ʖ͡º) i jechać na darmowym i sprzedawać na allegro lokalne, to wyszło, ze po więcej niż 1 sztuce allegro zmusi mnie na firmowe konto i do założenoa firmy, a chciałem sprzedawać frytkownice od chińczyka (i poglądów na ten komunistyczny rezim nie zmieniam, gardze komuchami, ale hajs nie śmierdzi)
( ͡° ͜ʖ ͡°) @juliusz-slowacki

#januszebiznesu #polityka #allegro #pieniadze
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@KOLEGAMAMY: Ale w 2015 r też było to samo co teraz, a nawet gorzej, bo kwota wolna od podatku była w kwocie 3 tys zł, a teraz jest kwota wolna do 30 tys, ale jak sie przy takiej drobnej sprzedaży przekroczy kwote minimalna, to juz musisz firme założyć. W tym kraju obywatel nie może sobie tak dropić hajsu ¯\(ツ)/¯ wszędzie podatki i nie, nie jestem konfederatą choc mentzen ma tu
  • Odpowiedz
  • 0
@KOLEGAMAMY: Bo sie boje, że jak wystawie oferte na allegro lokalne z tymi np frytkownicami w szt 10 to po sprzedaży wszystkiego potencjalnie zarobiłbym 5 tys zł bo po 500 zł/szt i allegro sie do mnie przypieprzy, że mam firme zakladać ( ͡° ʖ̯ ͡°) za mniej mi sie nie opłaca (uwzględnilem prowizje dla allegro i mój zysk)
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: nie zrozumiałeś, jak sprzedasz 30 przedmiotów na allegro to idzie donos z automatu od allegro, a potem urzędnik może cię wezwać i wypytać dokładnie czy czasem to co robisz nie podlega opodatkowaniu

a jak zobaczy 30+ takich samych frytkownic to zgadnij co zadecyduje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@JasnyBanan
Akurat Allegro guzik powinno obchodzić czy masz firmę. Natomiast dla skarbówki najważniejsze jest, czy płacisz należne podatki jeżeli sprzedajesz z zyskiem.

A jeżeli chodzi o sprzedaż to bez firmy masz działalność nierejestrowaną (limit przychodu należnego to 75% wynagrodzenia minimalnego) lub sprzedaż prywatną (nie ma formalnie żadnych limitów, ale nie może to wyglądać na regularną sprzedaż).
  • Odpowiedz