Wpis z mikrobloga

Bezpiecznikiem byłoby, że kapitał po sprzedaży mieszkania nie może zostać użyty do zakupu kolejnego mieszkania dajmy przez dwa lata. Jednocześnie trzeba by wprowadzić belkę 0%, albo tym co opylili kwadrat -wysokooprocentowane obligacje 2 letnie, aby skoszone pieniądze w inwestycję betonową poszły zarabiać w mądrzejszy sposób.
Najlepiej to jeszcze by w ogóle całe to 5mld wrzucić w tbsy, żeby zrobić im konkurencję cenową na wynajmie.

No a jeszcze lepiej nie dawać na to ani złotówki, tylko parę socjali pobudować, bo wiadomo muszą być...

#nieruchomosci #gielda #gospodarka #paszykdodymisji
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jednocześnie trzeba by wprowadzić belkę 0%

@b3rserke: Ja raczej proponuję objęcie sprzedaży mieszkań belką skoro już od dawna mają status dobra inwrstycyjnego

Bo usunięcie belki przesunie jedynie rentierstwo z nieruchomościowego na giełdowe, a państwo musi opodatkowywać kapitał bo inaczej ludzie pracy wyjdą na totalnych frajerów
  • Odpowiedz
objecie mieszkań podatkiem 19% spowoduje przeniesieniem tych kosztów na kupującego, a zatem wzrostem cen... W tym kierunku już nie idźmy

@b3rserke: To czemu ceny przestały rosnąć? Czyżby był jakiś limit przerzucania cen na klienta?

Możesz zwolnić jedną transakcje na 10 lat na osobę z tego podatku pod warunkiem że wyda te pieniądze na kolejne mieszkanie w którym będzie mieszkać. W przeciwnym wypadku nie widzę absolutnie żadnego powodu żeby to zwalniać.
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer: to ja bym zaproponował coś pomiędzy, żeby nie było dalej swawoli...
Po sprzedaniu mieszkania, zakup kolejnego na te słynne właśnie cele mieszkaniowe (tutaj można dowalić, że można posiadać tylko 1 mieszkanie) i do tego jak sprzedasz dajmy w ciągu 2-3 lat to BELKĄ takiego klienta. Za tym żeby karać kogoś kto 10 lat ma kwadrat i go sprzeda, żeby chatę postawić to komuna
  • Odpowiedz
  • 0
@Sabarolus: musi być alternatywa dla mieszkań, jak ktoś dostanie propozycje obligacji na 8 procent, to odda kasę do Państwa, bo na giełdzie może być różnie. Co nie zmienia faktu, że belka jest do zniesienia
  • Odpowiedz
jak ktoś dostanie propozycje obligacji na 8 procent, to odda kasę do Państwa,

@b3rserke: a te 8% skąd? To, że w ostatnich latach ceny nieruchomosci stabilnie rosły nie znaczy, że tak bedzie zawsze.
  • Odpowiedz
@b3rserke: No od biedy może być, ale to wszystko do rozliczenia się dokładnie z US.

Za tym żeby karać kogoś kto 10 lat ma kwadrat i go sprzeda, żeby chatę postawić to komuna

@b3rserke: Wszystko czego nie lubię to komunis. Ja tylko kupiłem akcje na 10 lat, a teraz chcę je sprzedać żeby wybudować dom. Jak to mam płacić podatek od zysków? Komuna( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@b3rserke: No nie, bo Brzoska będzie miał więcej kapitału od ciebie i nie zapłaci ani grosza podatku a ty będziesz z---------ł jak dziki osioł płacąc 40% dochodowego i składek.

Już prędzej progresywna belka z dużą kwotą wolną. I tak samo obejmująca zysk z mieszkania. Jedno na 10 lat zwolnione, a reszta progresywnie jebiaca rentierow
  • Odpowiedz
parę socjali pobudować, bo wiadomo muszą być...

@b3rserke: no właśnie, czy muszą? na głównej przewijają się artykułu o wyludniających się wsiach i miasteczkach. Nie pracować i siedzieć na zasiłku można z dowolnego miejsca w kraju.
  • Odpowiedz