Wpis z mikrobloga

Jeśli ubezpieczenie auta jest przymusowe, to dlaczego nie ma opcji automatycznej opłaty za ubezpieczenie samochodu?
Robią idiotyczne grube kary za to, zamiast zrobić to po prostu wygodnie.
To państwo jest upośledzone.
#samochody #prawo #ubezpieczenia #bekazpanstwa
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ze jak? Przeciez nowe oc po wygaśnięciu starego dostajesz z automatu, opłacić musisz sam. Ubezpieczyciel wysyła info około 30 dni przed końcem starego. Jedynie gdy kupisz auto i korzystasz z oc starego właściciela to nowe nie odpala się automatycznie
  • Odpowiedz
@lucasy a no tak jeszcze opóźnienie w ratach wyłącza automat, ale raty to już "ukłon" ubezpieczalni że daje taką opcję co nie zmienia faktu że dostaniemy x powiadomien via email i sms że termin oc dobiega końca.( I w ratach to też trzeba pominąć jedną z nich)
  • Odpowiedz
@look997 i jak to sobie wyobrażasz? Ubezpieczyciel wbija Ci na konto i sobie ściąga hajs? A jak ktoś nie ma konta? To takie trudne przypilnować płatności? Podatki od nieruchomości też są obowiązkowe i musisz sam je oplacić. Tak działa świat dorosłych..
  • Odpowiedz
@look997 ale to nie jest subskrypcja tylko za każdym razem podpisanie nowej umowy z możliwością zmiany warunków i jej akceptacja nie może być prawnie dopowiedziana z automatu. Oświadczenie woli ma swoje wymagania które muszą być spełnione. Co w przypadku gdy nagle masz wzrost skladki o 70% i nie chcesz tyle płacić? Ubepieczyciel ściaga sobie i elo ?
@Kubok pisałem o tym w moim 1 poście
  • Odpowiedz
@look997 betonem jest wykopek czytaj orzeł trzymany za nogi który raz w roku nie jest w stanie wykonac trzech kliknięć aby oplacic oc. Ubezpieczalnie są pod nadzorem knf'u i tu nie ma miejsca na dzialanie obok prawa. Gdyby ubezpieczalnia zamiast 500 zl dowaliła ci 1500 bez twojej wiedzy i zgody i jeszcze zassala to sama z np karty to pierwszy bys gardlowal ze jak to pani redaktur nie przyjsli nie deli
  • Odpowiedz
  • 0
@xyz_xyz: Gdzie ty szukasz przeszkody, ja patrzę na rozwiązanie. Jeśli spodziewamy się podwyżki, to można ustalić tolerowaną np. procentowo podwyżkę. I nie ma problemu. Wtedy powiadamiałoby tylko, gdyby miało przekraczać ten próg.
Biorąc pod uwagę że ubezpieczalnie są porejestrowane, powinna być możliwość wskazania kilku i w zależności od tolerowanej podwyżki, wybrać tą z najmniejszą.
To technicznie nie jest nic niemożliwego, wszystko to może być automat.
  • Odpowiedz
@look997 i kto ma zaplacic za stworzenie systemu i jego utrzymanie? Pan państwo? Pan ubezpieczalnia? Pan ufg? Czy moze łykopek kliknie blika raz na rok i z bani ? ZWLASZCZA ze ubezpieczalnia przypomni pare razy i wysle link do szybkiej platnosci ? Ale myślę że EOT bo dalsze dyskutowanie z wykopkiem z podejsciem "niech ktos cos zrobi" jest bez sensu

Jak juz dostales kare za brak to pamietaj ja opłacić ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@xyz_xyz: No tak, a kto to ma zrobić, no niedasie, no paaanie. xD
Że ci nie jest wstyd. xD

Jak juz dostales kare za brak to pamietaj ja opłacić ;)

Nie, nie mam i nie miałem żadnej kary.
  • Odpowiedz
  • 0
@xyz_xyz: Okazuje się, że niektóre ubezpieczalnie w Polsce oferują coś takiego, przez Polecenie Zapłaty.
Czyli tylko kwestia to upowszechnić.

A ty że się nie da...
  • Odpowiedz
Jeśli ubezpieczenie auta jest przymusowe, to dlaczego nie ma opcji automatycznej opłaty za ubezpieczenie samochodu?

@look997: Jak to nie ma?

Mając konto w mBanku ubezpieczam tam samochody, przy kontynuacji przysyłają ofertę na kolejny rok, jeżeli jest ona akceptowalna, to nic nie robię, polisa przedłuża się automatycznie, a mBank pobiera
  • Odpowiedz