Wpis z mikrobloga

Pytanie do @allegro_pl
Sprzedałem na swoim prywatnym koncie #allegrolokalnie przedmiot za który mam zapłacić prawie 260zł prowizji.
Sprzedałem ten przedmiot na Fakturę VAT gdyż był on majątkiem mojej firmy.
Teraz #allegro odmawia mi wystawienia faktury za usługę sprzedaży na kwotę prowizji.
Chcę zapłacić to od razu ale doradcy na whatsapp piszą mi że nie dostanę FV bo nie mam konta firmowego.
Czy mnie to powinno obchodzić? Wykonaliście usługę, ja podaję komplet danych do faktury i to wszystko, co mnie obchodzi wasz wewnętrzy regulamin i podział kont. W moim przekonaniu macie obowiązek wystawić FV na moją prośbę i nie jest istotne czy użyłem konta firmowego czy prywatnego czy innego. Proszę odnieść się do sytuacji bo Wasi doradcy piszą mi tylko że nie ma takiej możliwości w systemie i tyle...
#allegro #ecommerce #urzadskarbowy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kononienko: Moim zdaniem zrobiłeś błąd, że wystawiłeś to jako osoba prywatna. Skoro wystawiłeś na koncie prywatnym, to obowiązują Cię takie zasady jak konta prywatne. Zanim wystawiłeś na sprzedaż coś na fakturę powinieneś był doczytać czy jest możliwość uzyskania faktury za prowizję. W tej sytuacji nie muszą takiej faktury wystawić, bo w ich oczach nie jesteś firmą, ale osobą prywatną.
Możesz mówić, że nie obchodzi Cię ich regulamin, ale wystawiając coś
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokpok: Regulamin allegro jest ponad przepisami skarbowymi? Ja tez mogę sobie swoich klientów dzielić na tych którym wystawiam FV a którym paragon według własnego regulaminu?
  • Odpowiedz
@Kononienko: Nie jest ponad przepisami skarbowymi, ale idąc Twoim tokiem rozumowania mógłbyś jako jan kowalski podać dane do faktury powiedzmy biedronki żeby na nich wystawili fakturę za prowizję. Faktury na przedsiębiorstwa wystawia się wyłącznie na właściciela konta firmowego, gdyż musi on być zweryfikowany. Zresztą nie jest to ponad przepisami skarbowymi i taką informację też mogłeś przeczytać zanim wystawiłeś przedmiot na sprzedaż xD
  • Odpowiedz
  • 3
Faktury na przedsiębiorstwa wystawia się wyłącznie na właściciela konta firmowego, gdyż musi on być zweryfikowany

@wypokpok: Dziwne, od lat wystawiam FV na przedsiębiorstwa i nie muszę nikogo weryfikować i nie zastanawiam się czy to lewe czy prawdziwe dane.
  • Odpowiedz
@Kononienko: To też niedobrze, bo istnieje coś takiego jak biała lista. Także zachęcam jednak do weryfikacji, gdyż w przypadku uchybień to Ty odpowiadasz za wystawienie faktury na lewe dane.
  • Odpowiedz
  • 1
@wypokpok: Dostaję numer nip od klienta, wpisuję w program do faktur, on zasysa resztę danych, wystawiam fakturę. Co ja tutaj mam weryfikować? Jak idę do sklepu i kupuję coś na firmę to przy kasie podaję nip i otrzymuję fakturę. Też mnie nie weryfikują bo niby jak? Możesz rozwinąć o co Ci chodzi?
  • Odpowiedz
  • 0
@Kononienko

Coś lepszego powiem.
Osoba prywatna może być VAT-owcem i rozliczać VAT. Jednakże Allegro nie wystawi takiej osobie FV z NIP-em, bo NIP-u nie ma w CEIDG lub KRS, a wykaz podatników na stronie podatki.gov.pl czy zaświadczenie z US, Allegro nie interesują.
  • Odpowiedz