Wpis z mikrobloga

Jestem na etapie adaptacji projektu, i mamy spora zagwozdkę czy od strony ogrodu (pokoje 10,9,8) robić okna do ziemi czy może zrobic standardowe. Pokoje 10 i 9 beda powiekszone o 0.5m kazdy.

Za oknami do ziemi przemawia kwestia wizualna, łatwość przechodzenia na taras
Za oknami z parapetem przemawia ustawność, pokoje beda mialy okolo 12.5m kwadratowego i moglibyśmy postawić pod nim np biurko.

Co myślicie?

#budowadomu #budujzwykopem #architekturawnetrz #nieruchomosci
JaTobieTyMi - Jestem na etapie adaptacji projektu, i mamy spora zagwozdkę czy od stro...

źródło: image

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JaTobieTyMi: okna od ziemi to więcej swiatła w domu ale trudniej ogrzac chalupe. Wieksze okna wiekszy koszt.
Dobrze naswietlony dom jest przyjemniejszy do mieszkania.
Ja bym bral wieksze okna jak budzet pozwala
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: A ogród od południa czy północy? Jak od południa to argumentem za jest uzysk cieplny w zimę, a przeciw lato :). Ogólnie to jeżeli to jest południowa strona to i tak bym nie stawiał biurka pod oknem bo ci światło będzie dawać po oczach. A i również przy dużych oknach możesz sobie biurko przy nich postawić.
  • Odpowiedz
Rozumiem ze to zdjęcie to realne Twojego domu. Wez kartonami zastaw pomieszczenia od lodlogi do pasa i sam zobaczysz jak sie odrazu zrobi ciemniej w pomieszczeniach
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: Za oknami z parapetem przemawia też to, że będą miały mniejsze straty ciepła i mniejsza szansa, że jak ci je ktoś s-------i do będzie pod progiem ci podchodziła woda i wilgoć
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: jako ktoś kto dorastał w pokoju z drzwiami balkonowym: praktycznie nigdy z nich nie korzystałem, od zewnątrz lubią zadomowić się pająki i praktycznie od czerwca do zimy jest walka z nimi a nie miałem zamiaru ich wpuszczać. W sumie nigdy z nich nie korzystałem, szczerze mówiąc gdybym miał mieć drzwi balkonowe zamiast okna to prędzej chciałbym mieć możliwość założenia na nie pełnej siatki. Gdybym miał wybór zdecydowanie wolałbym okna,
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: podoba mi się, że dom jest parterowy z prostym dachem dwuspadowym. A co do okien, to dałbym okna właśnie. Poniesiesz koszty, a potem i tak je zastawisz, bo potrzebne było miejsce albo nikt ich nie będzie używał. Do tego straty cieplne, pilnowanie czy są zamknięte na kluczyk, taras będzie musiał być większy, itd.
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: byłem w tym miejscu co Ty. Finalnie wszystkie okna mam zwykłe z parapetami ale ciut większy rozmiar (2x1,6m) + jedno do ziemi w łazience. Okna również mam od południa dlatego dałem żaluzje fasadowe żeby w lato się nie przegrzać.
Na co ja zwróciłem uwagę:
- przy oknach z parapetami pokój jest bardziej ustawny
- mniejsze mostki, łatwiej dogrzać strefę brzegową
- tańsze okno + mniejsza rama (połowa kwatery fix,
sprayy - @JaTobieTyMi: byłem w tym miejscu co Ty. Finalnie wszystkie okna mam zwykłe ...

źródło: Rendery (11)

Pobierz
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: główną sypialnie z łazienką i garderobą daj na sam koniec, daj okno w łazience a nie garderobie, tym samym sposobem przesuniesz drzwi do "biura" i odzyskasz przestrzeń tam gdzie jest dokładnie cyferka 11.

Po co ci to wcięcie w murze przy wejsciu? Komplikuje tylko wykonanie i zabiera przestrzeń. Płacisz więcej za mniej powierzchni.

Powiększ pokoje o 0,5m ale na długość, zmniejszając tę główną lazienkę i pomieszczenia w dolnej części,
  • Odpowiedz