Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim:

Trzeba będzie zostać prawdziwym specjalistą od jednej rzeczy i walczyć o to każdego dnia siedząc na dupie po 12h dziennie żeby się douczać
Przecież od tego podejścia się odchodzi?
Kiedyś już było takie podejście. Nawet to jakoś nazwali i uznano że jest ono nieefektywne.

Full-stack to przyszłość
  • Odpowiedz
będzie 10 hindusów na Twoje miejsce

Moje pierwsze korpo zaliczyłem kilkanaście lat temu i wtedy wracały projekty z Indii, więc nie sądzę, że cokolwiek się zmieni w tym temacie - pójdzie część do Indii i wróci za dwa lata i będziemy przepisywać po nich

tych 10 hindusów razem weźmie raptem dwukrotność Twojej wypłaty

Tak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wiesz jaki jest problem ze specjalizacją? Jak uda Ci się znaleźć dobrą niszę i wybierzesz dobrą działkę, będziesz zarabiał duże pieniądze i wszystko będzie super. A jak źle trafisz to sobie gdzieś wsadzisz tą swoją wiedzę, bowiem będziesz z braku pracy przymierał głodem. Plusem specjalizacji jest w zasadzie tylko to że praktycznie nie masz konkurencji. I to jest jedyny sensowny argument za takim wyborem.
  • Odpowiedz
Skończyły się czasy CRUDów

@mirko_anonim: niby dlaczego? Przeważająca większość projektów w IT to CRUD, tak było jest i będzie. Zmieniają się języki, frameworki i inne duperele, ale od dziesiątek lat w sumie zajmujemy się tym samym. Ciągle tylko zapisz, odczytaj, sprawdź warunek, gdzieś tam wyślij. Tylko opakowania się zmieniają. Jak się tak dokładnie przyjrzeć, to 100% projektów to CRUD.
  • Odpowiedz
x @mirko_anonim To ja nie wiem... Ja 5 lat pracuje jako programista (2 firmy w tym czasie) i na pewno liczba ofert na linkedinie się zmniejszyła ale ja też nie odpisuje rekruterom a mimo to czasem dostaje bardzo fajne oferty. Może problem jest ze stackiem w którym pracujesz? Ja głównie w node.js + angular + cloud (aws/gcp) nie mogę narzekać na brak ofert (ale też pracowałem w javie, springu, php, etc)
  • Odpowiedz