Wpis z mikrobloga

Mam problem z polskimi znakami w SMSach. Telefon Pixel 8.
Od niedawnej zmiany operatora z Plus na Virgin w wysyłanych SMSach nie mam polskich znaków. Żadnych ustawień nie zmieniałem, tylko nowa karta SIM, no i nowe ustawienia bramki internet i MMS.
Wymieniam się mailami z obsługą klienta ale usilnie twierdzą, że to wina ustawień telefonu.
A więc pytam tu, bo już sam nie wiem co miałbym niby w telefonie zmienić skoro znaki specjalne przestały działać tylko po wymianie SIM. W ustawieniach wiadomości (aplikacja Wiadomości od Google) mam wyłączone używanie (tylko) znaków prostych - zresztą czy suwak jest na ON czy OFF i tak są tylko znaki proste. Ja tam się nie znam ale wbrew temu co mówi obsługa klienta to myślę, że to kwestia ustawień MMS czy innych kwestii operatora a nie urządzenia.

#virginmobile #googlepixel #helpdesk #android
Auricom - Mam problem z polskimi znakami w SMSach. Telefon Pixel 8.
Od niedawnej zmia...

źródło: temp_file233055937431757427

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@gu-guru jak piszę na klawiaturze to widzę polskie znaki a jak klikam wyślij to wszystkie polskie znaki zamieniają się na proste i tak docierają do odbiorcy. Język polski na klawiaturze ustawiony. Przed zmianą operatora w historii wiadomości widzę normalnie polskie znaki w wysyłanych wiadomościach.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mp107 @piszczalka @superglacial Naprawione. Problem polegał na tym, że "suwak" prostych znaków był w ustawieniach Wiadomości oddzielnie dla każdego numeru w ustawieniach, ale nigdzie nie było opcji 'zaawansowane'. Aby te opcje zobaczyć trzeba wpisać w wyszukiwarkę ustawień telefonu SMSC i wyjść w te ustawienia. Tam jest kolejny - taki sam "suwak" prostych znaków i dopiero zmiana tego suwaka skutkuje zmianą polskich znaków.
Na marginesie, nie tłumaczy to niepożądanej zmiany
  • Odpowiedz