Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim nie wierzę, że w Krakowie nie ma pracy dla chemika. Kiedyś były tam zakłady IG Farben, może tam spróbuj ( ͡° ͜ʖ ͡°).

A tak na serio, zaczep się gdzieś może w innej „dziedzinie” chemii, a jak już będziesz miał etat, to szukaj czegoś zgodnego z Twoją specjalizacją?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: współczuję. Jak tak patrzę na to co się dzieje w gospodarce i społeczeństwie, to często dochodzę do wniosku, że nie zazdroszczę młodym ludziom wchodzącym teraz na rynek pracy. I coraz częściej mam obawy, że Polskę czeka katastrofa ekonomiczno-społeczna.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 7
magnetyczna-aktywistka-77: Też studiowałam podobny ambitny, mocno naukowy kierunek, po którym ... jest jedno wielkie g---o. Wiedziałam to już na studiach, ale się oszukiwałam, że po studiach będę wielką naukowczynią z milionami na koncie. Spojler - nie byłam, inni pracowniny uczelni też nie byli xD. Zaproponowali mi doktorat za najniższą krajową.
W-------a i zawiedziona poszłam do korpo i była to najlepsza decyzja w moim zyciu. Zarabiam fajną kase, jestem 2 lata po studiach
  • Odpowiedz
nigdzie w Polsce nie ma pracy dla chemika z prawdziwego zdarzenia, tylko zagranica. Niestety nie wszyscy studenci są tego świadomi

@paulander90: racja, pisalem raz z taka laska po czyms chemicznym i wrocila z niemczech ze stazu i oczywiscie stwierdzila, ze przebrnazowi sie na... IT xD
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Wykopki chyba nie czają do końca co się robi po tym kierunku więc w skrócie tworzenie nowych leków w tym się specjalizuje i ogólnie leki. Mógłbym też pracować w firmie które tworzą kosmetyki ale nie chce tego robić nie jara mnie to. Zagranicą znajoma ma 4000 euro na rękę będę próbował tam. Najwyżej wrócę na starość do PL kupie mieszkanie za gotówkę i będę emeryt 15k
Do
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: no ale to napisz ile taki konstruktor będzie zarabiał a nie xd.

Ja w IT zarabiam 2,5- 3x tyle niż gdybym dalej siedział w biurze projektowym w budowlance, rok temu widziałem na grupie post kolesia który narzekał że nie może znaleźć pracy w biurze projektowym we Wrocku za więcej niż 6,5k netto mając 8 lat expa i uprawnienia projektowe. Konstruktor po MiBM zarobi więcej? Może jakiś mały %.
  • Odpowiedz