Wpis z mikrobloga

@SubsaharyjskaAlpaka: Aha czyli według ciebie jak wycena idzie powyżej wyceny realnej, ale jak stock zaczyna spadać poniżej tej wyceny to jest wszystko ok? Gdyby nie ten mechanizm ceny akcji byłyby praktycznie nominatywne.
Tak działa giełda i nie jako na tym zarabiamy(lub tracimy).
Jeżeli uważasz, że nasz system jest oparty na wirtualnej rzeczywistości zalecam historię firmy Enron, jej skandalu i tego jak kończy się operowanie na "wirtualnych" wartościach. Chiny zyskały znaczny
  • Odpowiedz
Tymczasem wolumen handlu na Nvidii w ciągu jednego dnia przekroczył roczny obrót na GPW

@SubsaharyjskaAlpaka: Tu nie ma co narzekać, trzeba tylko policzyć co się wydarzy jak choćby 5% z tego przepłynie na GPW
  • Odpowiedz
5% z tego zainwestuje w CebuleX Spółka z o.o. ?

@SubsaharyjskaAlpaka: Spółki zoo nie są notowane, ale poza tym, to owszem kapitał przepływa swobodnie i może bezpośrednio lub pośrednio zaparkować na GPW lub innych rynkach wedle uznania.
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka a te miasta widma, gdzie mogłoby zamieszkać kilkadziesiąt milionów ludzi stojące puste to jest ten produktywny kapitalizm? Czy góry nieużywanych rowerów elektrycznych, czy samochodów elektrycznych to też produktywny kapitalizm?
  • Odpowiedz
A w ogóle to wykazujesz wielką krótkowzroczność żeby nie zauważać takich przeszkód jak rynek sterowany odgórnie

@Arriva: z pewnością nie jest to optymalne, ale dlaczego zakładać tak bezrefleksyjnie i powtarzać jak mantrę słowa które przytoczył @Jimmy_PoP

W stanach jest dziki kapitalizm, ale w dłuższej perspektywie rynek sam
Dietetyq - >A w ogóle to wykazujesz wielką krótkowzroczność żeby nie zauważać takich ...

źródło: market-size-1024x620

Pobierz
  • Odpowiedz
@Dietetyq: A nie pomyślałeś, że pisaliśmy komentarz w miarę w tym samym czasie i jak ja dodawałem swój to jeszcze nie widziałem jego? Naprawdę nie wpadłeś na to, że dwie osoby, które się spotkały mogą myśleć podobnie?
Masz jakiś doktorat z tego tematu?
  • Odpowiedz
Dlatego Chiny wygrają, bo ich kapitalizm jest produkcyjny, a zachodni kapitalizm jest finansowy. Wszystko jest wirtualne.

@SubsaharyjskaAlpaka: tak wygrają, że jak jedna spółka im upadała to musieli zamknąć giełdę, żeby wszystko nie p---------o xD
Co za niesamowite wysrywy
  • Odpowiedz