Giełdę wymyślono po to, by inwestorzy mogli wrzucić tam swój kapitał, zainwestować w firmę i partycypować w zyskach, które ta firma wypracuje. Tymczasem wolumen handlu na Nvidii w ciągu jednego dnia przekroczył roczny obrót na GPW To jest po prostu chory system. Czysta spekulacja i h----d. Dlatego Chiny wygrają, bo ich kapitalizm jest produkcyjny, a zachodni kapitalizm jest finansowy. Wszystko jest wirtualne. #gielda #ekonomia #biznes #gospodarka
A nie pomyślałeś, że pisaliśmy komentarz w miarę w tym samym czasie i jak ja dodawałem swój to jeszcze nie widziałem jego? Naprawdę nie wpadłeś na to, że dwie osoby, które się spotkały mogą myśleć podobnie?
Masz jakiś doktorat z tego tematu?
@Arriva: lol mój post dotyczył bardzo konkretnego paradygmatu dot. "samoregulacji rynku" - a nie tego, że akurat 2 osoby napisały coś podobnego w tym samym czasie xd
@Dietetyq: To dlaczego sugerujesz, że cytuję " @Arriva: z pewnością nie jest to optymalne, ale dlaczego zakładać tak bezrefleksyjnie i powtarzać jak mantrę słowa które przytoczył @Jimmy_PoP" Jak mogłem powtórzyć coś czego nie widziałem?
@Arriva: ten cytat nie dotyczy Ciebie tylko sposobu myślenia w paradygmacie określonym który reprezentujecie i zgodnie z którym się wypowiadacie, bosz ...
@Dietetyq: I po co sobie tak utrudniać? Ktoś kto stawia gospodarkę chińską od zachodniej musi naprawdę nie umieć określać zagrożeń wewnętrznych i zewnętrznych.
Tymczasem wolumen handlu na Nvidii w ciągu jednego dnia przekroczył roczny obrót na GPW
To jest po prostu chory system. Czysta spekulacja i h----d.
Dlatego Chiny wygrają, bo ich kapitalizm jest produkcyjny, a zachodni kapitalizm jest finansowy. Wszystko jest wirtualne.
#gielda #ekonomia #biznes #gospodarka
@Arriva: lol mój post dotyczył bardzo konkretnego paradygmatu dot. "samoregulacji rynku" - a nie tego, że akurat 2 osoby napisały coś podobnego w tym samym czasie xd
@Arriva: z pewnością nie jest to optymalne, ale dlaczego zakładać tak bezrefleksyjnie i powtarzać jak mantrę słowa które przytoczył @Jimmy_PoP"
Jak mogłem powtórzyć coś czego nie widziałem?