Wpis z mikrobloga

Jaką trzeba być wredną świnia żeby lekarzowi dać 1 gwiazdkę i psuć opinie tylko dlatego, że słusznie od razu stwierdził, że problemy pacjentki są od dużej nadwagi? Kto lepiej wie czy problemy sercowo naczyniowe są od nadwagi czy nie: lekarz kardiolog, który skończył studia czy kobieta plus size, która nie lubi słyszec, że powinna schudnąć? Jeszcze tylko brakuje oskarżenia lekarza o p-----c, bo nakazał pacjentce zadbanie o swoją wagę, bo być może wtedy poczuje się lepiej i problemy się rozwiążą. Jakim cudem wśród ponad 100 opinii tego lekarza negatywne są tylko 2 i obie od grubych bab?

#p0lka #bekazgrubasow #lekarz #plussize #truestory
WielkiNos - Jaką trzeba być wredną świnia żeby lekarzowi dać 1 gwiazdkę i psuć opinie...

źródło: temp_file6877741792696390549

Pobierz
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WielkiNos ja typa rozumiem sam mam wiele do czynienia z polmózgimi lekarzami i takim traktowaniem gdzie wychodziłem od lekarza z otwartą buzią ze zdziwienia jak można tak nieprofesjonalnie się zachowywać. To że lekarz nie znaczy że należy ufać odrazu w 100%. To też ludzie i często bardzo głupi. Albo mają zły dzień albo własne problemy albo wyśmiewczo i z ignorancją podchodzą do twojego problemu. Ja jestem za tym żeby odrazu takie
  • Odpowiedz
  • 10
@MasazProstaty tak, ale w tym przypadku jest 100% pozytywnych opinii o lekarzu, a negatywne tylko 2 i obie od kobiet plus size.

Poza tym w takim przypadku tak czy siak dobrze byłoby schudnąć i jak problem nadal będzie to szukać przyczyny i wtedy się nie trzeba będzie z lekarzem kłócić, że to przez nadwagę.
  • Odpowiedz
@WielkiNos: ale ten wpis jest dość wyważony, osoba żali się, że kontakt z lekarzem jest beznadziejny, a nie, że nie ma nadwagi i że na pewno nie jest to wina nadwagi.

Ja jestem w stanie całkowicie uwierzyć, że lekarz nie pozwalał się wypowiedzieć, że stereotypowo coś zakładał i nie chciał przez to przejść do badania, że był nieuprzejmy. Bo w tym nie ma nic dziwnego.

A że inne opinie są
  • Odpowiedz
@WielkiNos: A ile gwiazdek powinien dostać lekarz, który nie stara się rozwiązać problemu? Po to idzie się do lekarza, by nam pomógł.

Jak już ktoś wyżej wspomniał- główną przyczyną otyłości są zaburzenia psychiczne. Lekarz powinien pokierować, zasugerować kolejne wizyty lub konkretne leczenie.

Bazując na moich wspomnieniach z czasu studiów to przyszli lekarze mieli ogromne problemy z empatią, wielu miało zaburzenia odżywiania, których nie leczyli.
  • Odpowiedz
@kishibashi to prawda, każdy prawie człowiek ma jakąś niechęć do czegoś i widocznie pani doktor jest uczulona na grubych więc jestem w stanie uwierzyć że mogła zacząć pieprzyć jakieś brednie, poza tym nie wiemy jak jest otyła, jaka ma nadwagę a sam wpis jest w kulturalny sposób napisany. Zresztą zrównywanie problemów kardiologicznych tylko do grubasów to niezły gwóźdź w głowie xD o tym że dużo lekarzy pozjadała wszystkie rozumy to fakt,
  • Odpowiedz
@WielkiNos jak miała objawy tylko kilka dni to wcale nie musiały być związane z nadwagą. Jak gruba pójdzie do lekarza z objawami zapalenia płuc, to też powinna usłyszeć jedynie że ma schudnąć?
  • Odpowiedz
@irenicus30: no wg. Mnie główną przyczyną otyłości jest brak świadomości żywienia, i wmówienie ludziom przez korporacje, że przykładowo płatki śniadaniowe są zdrowe. A to g---o ma tyle cukrrow prostych co za tym idzie kalorii, że w jednej misce płatków z mlekiem jesteś wstanie zawrzeć dwa pełnowartościowe posiłki.
  • Odpowiedz
  • 1
jak miała objawy tylko kilka dni to wcale nie musiały być związane z nadwagą.

@walciak nie musiały, ale jest duża szansa, że mogły. To, że ktoś na coś choruje i do tej pory nie miał objawów, a pojawiły się nagle nie świadczy o tym, że wcześniej był zdrowy. Nie wiem jakie ta kobieta miała problemy, ale akurat nadwaga jest w schorzeniach kardiologicznych często wymieniana na pierwszym miejscu jako czynnik sprzyjający.
  • Odpowiedz
@bary94pl przecież można wpieprzać płatki i słodycze i byś szczupłym, trzeba tylko mieć umiar a nie opieprzyć pół paczki płatków, do tego wypić pół litra słodkiego napoju, potem nawoirprzac się tłustego syfu na obiad, w międzyczasie wypić znowu słodkie napoje i przekąski, no i wieczorem pakę chipsów a to wszystko przy minimalnym ruchu. No sory ale bilans energetyczny gra tutaj 1 skrzypce a nie to że jesz syf, można jest syf
  • Odpowiedz
@bary94pl: ale ten efekt nie jest aż tak duży, ktoś przez to będzie miał nadwagę i będzie krócej żył ale nie od razu otyłość (inna sytuacja jest np. w stanach), btw jak osoba otyła zacznie jeść normalnie to będzie mieć za duży deficyt kaloryczny (powinno być max 1000 kcal dziennie deficytu)
  • Odpowiedz
@WielkiNos: zrzucanie całego zła na tuszę jest dość częste u lekarzy, więc się babce nie dziwię trochę.
Coś podobnego jak z kobietą i okresem. Jeśli jest miesiączkującą kobietą, to każdy ból brzucha zostanie zrzucony na miesiączkę.
Tak prawie zginęła dziewczyna z mojej szkoły. Miała ogromny ból brzucha, poszła z mamą do lekarza - to miesiączka, przejdzie. Gdyby jej matka odpuściła, to już by nie żyła. Okazało się, że to wyrostek
  • Odpowiedz
@WielkiNos: no nie zgodzę się baba pisze, że objawy ma od kilku dni, nadwagi nie ma od kilku dni tylko co najmniej od kilkunastu. Po za tym nie ma tu nic o otyłości jak niektórzy już próbują sugerować. A objawy ze strony układu krążeniowego tak naprawdę pojawiają się od otyłości 2 i 3 stopnia. Baba nic nie pisze o jakichkolwiek badaniach - więc pewnie ich nie wykonano. A zmierzenie babie
  • Odpowiedz
  • 18
Jaką trzeba być wredną świnia żeby lekarzowi dać 1 gwiazdkę i psuć opinie tylko dlatego, że słusznie od razu stwierdził, że problemy pacjentki są od dużej nadwagi?

@WielkiNos: jak miałem nadwagę, to wszystkie moje dolegliwości u jednego z lekarzy były spowodowane przez nadwagę. Jeszcze trochę to j----y by mi kaszel na nadwagę zrzucił. Kompletnie zero zainteresowania, aaa ma pan nadwagę, to dlatego. Proszę schudnąć. No to schudłem i dalej mam
  • Odpowiedz
  • 4
@WielkiNos Dlatego lekarze wolą nie mówić bolesnej dla wielu prawdy.

Zła dieta i brak ruchu to przyczyna większości chorób cywilizacyjnych. Powiesz to grubasowi jako lekarz, ten do Ciebie nie wróci, a tylko wyrobi Ci opinię chama w środowisku pacjentów. Lepiej przepisać magiczne tabletki na leczenie objawów, zamiast zlikwidować chorobę u podstaw, redukując wagę. Wtedy pacjentka zadowolona, a lekarzowi wleci prowizja za przepisanie leku.
  • Odpowiedz