Wpis z mikrobloga

• 1
@yannikto oglądałem trochę, mega spoko gość jednak zanim na niego trafiłem to próbowałem sam coś ogarnąć. Na grupach fb czasem ciężko było uzyskać dokładne informacje jak zrobic dobre ciasto.
  • Odpowiedz
  • 3
@SmutnoMi to jest mozarella ale rzułta w kawałku. Pocięta na takie słupki. Z białą zawsze tak jest... możesz porozdzielać na mniejsze kawałki i odstawić na sitko. Sporo wody wypłynie.
  • Odpowiedz
  • 1
@mlodygustaw akurat ta picka była robiona na szybko więc jest trochę więcej drozdzy.

Poolish 260g zimnej wody + 260g mąki (najlepiej jakieś caputo, ma dużo białka) do tego daje 5g miodu i ok 3.5g suchych drożdży. Mieszasz łyżka z grubsza, zamykasz folią spożywczą, robisz dziurkę i odstawiasz do lodówki na 12h. Może być w temp pokojowej ale trzymasz krócej np 6-9h.

Po tym czasie do ciasta dolewasz 400g wody, mieszasz. Jak
  • Odpowiedz
  • 3
@StalowyRoman jak mam czas to pomidorki San marzano z puszki, rozgniatasz rękami bez blendera. Na patelnie oliwa z oliwek, posiekany czosnek na małym ogniu żeby nie przypalić. Wrzucasz pomidorki, redukujesz. Świeża bazylią, pol łyżeczki cukry i pół łyżeczki soli. Później już pod swoj smak i masz na prawdę kozacki sosik. Jeśli chcesz szybciej polecam z czystym sumieniem ten sos. Dziś z niego korzystałem
wypokowytrol - @StalowyRoman jak mam czas to pomidorki San marzano z puszki, rozgniat...

źródło: temp_file8121040176212648014

Pobierz
  • Odpowiedz