Wpis z mikrobloga

Jak ważne jest poznanie podstaw ekonomii oraz finansów? Pytam abyście na własnym przykładzie podali jak zmienił się wasz budżet dzięki poprawnemu oszczędzaniu, szanowaniu pieniądza, ewentualnie dzięki inwestycjom które zrobiliście. Przymierzam się do przeczytania książki „ninja finansowy” Szafrańskiego, ewentualnie możecie podać jakieś inne ciekawe propozycje na przykład artykuły, kanały na youtube itd. Dla kontekstu dodam że nigdy nie zostałem nauczony poprawnie zarządzać pieniędzmi, nikt w rodzinie tego nie umiał przez co też nie potrafili zarabiać ani oszczędzić. Aktualnie na moje potrzeby zarabiam zupełnie wystarczająco a mimo to żyje od 10 do 10. #pieniadze #ekonomia #oszczedzanie #finanse
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TadzioNorek: jest ważne w celach inwestycyjnych bądź w celu oszczędzania. Ja np po poznaniu jak działa świat finansowy stwierdziłem że jeżeli chce trzymać gotówkę (na wszelki wypadek) to ta gotówka koniecznie musi być w dolarze ponieważ dolar upadnie ostatni
  • Odpowiedz
@TadzioNorek: Najważniejsze to wyrobić w sobie nawyk oszczędzania co miesiąc, czyli wydania mniej niż się zarobiło. Np ja tak robiłem, niezależnie czy zarabiałem na studiach 1200 zł (sam wynajmowałem pokój, rodzicie nie utrzymywali) z korepetycji, czy potem 5k, 10k, 15 czy 25k w pracy.
  • Odpowiedz
@TadzioNorek: Powiem tak, na ogól im lepiej ktoś pozna finanse, tym bardziej jest zakredytowany, a mniej oszczędza. Dla zwykłęgo obywatela, który nie chce sie tym zajmować to wg mnie warto zrozumieć co to są odsetki i tyle i jakie to rodzi reperkusje i tyle, ewentualnie jak ma duze nadwyzki to ETFy i obligacje i elo
  • Odpowiedz
@TadzioNorek: Ważne jest, abyś wiedział na co wydajesz i co masz robić, żeby nie wydawać wszystkiego.
Po pierwsze "budżet" - różne formy: Excel, koperty, paragony - u mnie sprawdza się Excel od Michała Szafrańskiego. Marcin Iwuć też ma fajny blog i podcasty.
Po drugie, a nawet w tym samym czasi, co pierwsze: przeczytaj najstarsze wpisy na blogu Michała i Marcina- tam są podstawy.
Jak już ogarniesz co i jak, to
  • Odpowiedz