Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam prośbę do mirków będących na stanowiskach liderskich/menedżerskich w #korposwiat - czy moglibyście podzielić się zakulisowo przykładami jak wielkie #korpo jeżdżą na garbach przeciętnych korposzczurów? Mam na myśli takie rzeczy jak napisał dziś kolega @smilealittlebit:

teraz np mamy performance review, dostaję prikaz od szefostwa - x % osób idzie na najniższy grade, niezależnie od tego, czy zasługują, czy nie. i weź tu kogoś wyznacz wiedząc, że potencjalnie psujesz komuś karierę. nie wyznaczyć też nie możesz, bo wtedy sami sobie wybiorą

Słyszałem np. takie historie, że jak manager nie rozdzieli całej przeznaczonej puli na podwyżki między pracowników (np. kłamiąc o złej sytuacji na rynku), to resztę dostanie dla siebie lub dostanie za to niezłą premię - prawda? Albo klasyczne napuszczanie jednych na drugich, bo łatwiej przykręca się śrubę niezgranemu zespołowi.
Ciekawi mnie to, bo otrzymałem kiedyś sugestię rozwijania swojej kariery w kierunku TL-a, ale sumienie mi nie pozwoliło. Mam dostęp do faktur z całej Europy i widzę, że w latach 2021-2023 ceny podnosili niemalże co miesiąc, a oficjalnie sytuacja w branży jest tragiczna i w ogóle cieszcie się niewdzięcznicy że macie pracę.
#pracbaza #zarzadzanie #januszebiznesu

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam prośbę do mirków będących na stanowiskach...

źródło: wv1hrviyqy591

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak manager nie rozdzieli całej przeznaczonej puli na podwyżki między pracowników (np. kłamiąc o złej sytuacji na rynku), to resztę dostanie dla siebie lub dostanie za to niezłą premię - prawda?

u nas nieprawda, nie ma czegoś takiego, bo w ogóle o tym nie decydujemy - jest zupełnie inny zespół za to odpowiedzialny.

klasyczne napuszczanie jednych na drugich, bo łatwiej przykręca się śrubę niezgranemu zespołowi

też nie ma czegoś takiego
  • Odpowiedz