Wpis z mikrobloga

Kamilku, jak wytłumaczysz, że twój kod i kolegi są takie same?

@AtlantyQ: spójnością wzorców projektowych i dobrymi praktykami aby się nie powtarzać (DRY) jakie przyjęliśmy w zespole ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kamilku, jak wytłumaczysz, że twój kod i kolegi są takie same?

@AtlantyQ: Pamiętam jak w technikum mieliśmy jakiś "sprawdzian" z OOP i za zadanie było napisanie programu obliczającego pole koła. Później gość wyświetlał te programy na rzutniku i wstawiał oceny. Przez pół lekcji nauczyciel kłócił się z dwoma kolegami, że od siebie ściągali, bo mieli podobne programy (kto by się spodziewał, w programie, który ma 5 linijek). Ostatecznie dostali po 3.
  • Odpowiedz
Najgorsi to są programiści którzy najpierw wciskają do zabawy estymacje, bo to ma pomóc w planowaniu, a potem w szczurzym pędzie fikołkują by dowieźć wszystko na czas. Kilka sprintów później podczas retro płaczą że terminy są nieludzkie xD Managerowie wtedy zawsze zdziwieni odpowiadają że przecież te estymacje miały pomóc w pracy i jak nie dowiozą to spoko oni to rozumieją.
  • Odpowiedz
@mk321: nie, mówi się dokończyć, zrealizować, załatwić, ogarnąć, sfinalizować.
Tyle ładnych slow a ludzie używają jakby to była pizza na dowóz
  • Odpowiedz
Nauczyciel spojrzał i tylko powiedział, że nigdy nie widział wcięć w tak durnych miejscach i wstawił mu 4, a ja za ten sam kod, bez głupich wcięć dostałem 3.

@mandanda: To ja mam historię w podobnych klimatach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na zaliczaniu z Podstaw Elektromagnetyzmu byliśmy podzieleni na dwie grupy A i B. Prowadzący zajęcia podchodził do każdego rzędu i podawał karteczki z pytaniami (pytania
  • Odpowiedz
@ramotka zamiast "zmergować brancha" mówisz "scalić gałąź"?

Słyszałaś co to żargon?

Poczytaj książki Helionu. Te gorsze i mniej znane (bo w tych topowych jest spoko), to zobaczysz co znaczy tłumaczyć wszystko na siłę.
  • Odpowiedz