Wpis z mikrobloga

@sylwke3100: Gdy mieszkałem w Rudzie Śląskiej to mijałem to codziennie jadąc do roboty. Zaraz za tym jest Kaufhaus - taka miejscówa gdzie lepiej jechać wiecej, niż 30 km/h bo koła odkręcają, a przed tym obiektem jest bardzo fajen pub o nazwie Druid Pub.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: @FTNewbie A w bliskiej okolicy wymienionych przez Was miejsc i obiektów jeszcze jeden z najciekawszych architektonicznie i najbardziej monumentalnych kościołów na Śląsku (a w mojej ocenie nawet w skali całego kraju, przynajmniej w kategorii historyzujących obiektów sakralnych), tzn. eklektyczny kościół św. Pawła, z neoromańską dominantą i elementami neobizantynizmu.

Druid Pub

@FTNewbie: Ależ mi się sentymentalnie zrobiło ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zdjęcie kościoła
tigletpilesarus - @sylwke3100: @FTNewbie A w bliskiej okolicy wymienionych przez Was ...

źródło: Kosciol_sw_Pawla_Apostola_pl_Jana_Pawla_II_Ruda_Slaska_7790232

Pobierz
  • Odpowiedz
@sylwke3100: Na Kochłowicach był (z tego co widzę to też go chyba w całości oczyścili, acz nie przejeżdżałem tamtędy dobrych kilka lat) taki dwuwieżowy, neoromańsko-neogotycki, dość typowy w architekturze kościół, praktycznie całkiem czarny od brudu, mimo że zbudowany chyba z piaskowca. Natomiast bardzo ciekawy jest kościółek na Kochłowicach z pocz. XIX w., zbudowany jeszcze w stylu późnobarokowym, co stanowiło ówcześnie przejaw swoistego prowincjonalnego anachronizmu.
  • Odpowiedz
@tigletpilesarus: Ten kościół jest na Starym Bytomiu (taka dzielnica Rudy Śląskiej) albo jak to mówią lokalni "Na Frynie".
Ruda miała swój klimacik, ale jedną z lepszych rzeczy to była lokalizacja, bo miasto jak wstęgi otaczają dwie główne drogi szybkiego ruchu: DTS (Drogowa Trasa Średnicowa) oraz Autostrada A4.

Zawsze można było w parę minut znaleźć się w drodze do Kato albo Wrocka:
FTNewbie - @tigletpilesarus: Ten kościół jest na Starym Bytomiu (taka dzielnica Rudy ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz