Wpis z mikrobloga

• 0
@stanley-fieldmaster: Może być tak, że ten obiektyw, to nie będzie żyleta, jeśli jest w pełni otwarty? Ja mam Biometara też 2.8 i w pełni otwarty wydaje mi się, że zdjęcia nieco mydliły. Choć mało mam przykładów, bo potem już starałem się go chociaż trochę domykać.

@czerwonykomuch też jestem na świeżo (parę miesięcy) po zakupie Pentacona. 4 filmy na liczniku i jeszcze nie udało się mieć w pełni udanego. Zawsze
  • Odpowiedz
@VGT:

Tak, obiektyw ostrością nie grzeszy, choć i tak tragicznie nie jest nawet na pełnym otwarciu.

Co do Pentacona - sprzęt potwornie zawodny. Miałem go od znajomego w stanie takim sobie, przerobiłem dwie rolki filmu. Niektóre zdjęcia zaszły na siebie (tak, jakby mechanizm przewijania szwankował), niektóre nie wyszły w ogóle, często pojawiały się wycieki światła. Druga rolka pofałdowała się w środku pomimo poprawnego założenia przez co powstał efekt jak na
czerwonykomuch - @VGT: 

Tak, obiektyw ostrością nie grzeszy, choć i tak tragicznie n...

źródło: IMG_0818

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@czerwonykomuch: Damn, to ja tu psioczę na mojego, a widzę, że może być gorzej. O nakładających się klatkach najwięcej słyszałem samemu nie mając tego problemu. Prewencyjnie stosuję rzeczy, które czytałem, że mają minimalizować problem: przed zamknięciem body w trakcie zakładania filmu starać się aby był naprężony - w trakcie nawijania początku filmu, gdzie ustawiasz film do pozycji zaznaczonej strzałką, palcem przytrzymywać film na rolce, z której się rozwija. Tak aby
  • Odpowiedz
@F_Ogot: u mnie wyszły wszystkie. Problemy były przy przewijaniu filmu, ale nie przy ekspozycji. Mierzyłem aplikacją Lightme i o dziwo czasy trzymał. Do tego Ektachrome wbrew pozorom nie jest aż tak wymagający, jak często się słyszy - spokojnie radzi sobie z +/- 0,5 EV.
  • Odpowiedz
Wrócę.
Teraz widzę - lewa strona kadru jest inaczej naświetlona. Na zdjęciu z samochodem. Coś się tnie. Niektóre czasy możesz mieć pechowe.

Mamiya 645 - miałem wszystkie wersje i jest to kosmiczny przeskok nad Psix. Tak samo Pentax 645. Jak chcesz 6x6 to Bronica SQ jest czoko.

Teraz średni format jest tańszy niż kilka lat temu bo ceny materiałów są duże. Tylko Hassel cenę trzyma i spadków raczej nigdy nie będzie.
  • Odpowiedz
@F_Ogot: nie mierzyłem. U mnie w analogu jest zasada wychodzi = działa, nie wychodzi = nie działa. Do pewności wyniku to mam cyfrówkę, tam gdyby coś nie wyszło to bym się obraził. A analog? To zabawa. Uwielbiam oczekiwanie na otrzymanie wywołanych zdjęć i zastanawianie się, co tym razem ciekawego mnie spotka.
  • Odpowiedz
@F_Ogot: ze średniego formatu jeszcze mnie Fujica GM670 interesuje ze względu na „kompaktowy” rozmiar. Niestety ceny wysokie. Bronica ciekawa, poczytam o niej, bo nie znam tego modelu. Mamiyę 645 już bym kupił, ale jakoś ten format trochę wydaje się niewielkim przeskokiem względem małego obrazka.

Obecnie używam Pentaksa MX, wybrałem go konkretnie ze względu na mały rozmiar - mieści się nawet w kieszeni z 50 1.7. W przyszłości planuję Nikona FE2
czerwonykomuch - @F_Ogot: ze średniego formatu jeszcze mnie Fujica GM670 interesuje z...

źródło: 000460920002

Pobierz
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: Zaskakująco dobre efekty miałem przy średniej klatce z Lubitel166+ XD
jak mnie nachodzi to używam Kiev88CM ale to też jest loteria (niedawno miał spory light leak, i chyba go naprawiłem.. z naciskiem na "chyba" :) ) a niedawno dostałem bakelitowego DRUCH Synchro - już rolka na niego czeka :)
Jednak cały czas za mną chodzi GW690, tylko tak jak przy 670 - cena dość zaporowa :(
  • Odpowiedz