Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy da się coś zrobić, jeśli cena zabiegu stomatologicznego znacznie odbiega od cennika z Internetu? Cena za ekstrakcję ósemki widnieje tam jako 250-400PLN, a po zabiegu spotkał mnie paragon na 900PLN. Nie było żadnych komplikacji, ząb był w pełni, prosto wyrośnięty.

Pod cennikiem jest klauzula:
“Podane ceny mają charakter informacyjny. W przypadku zastosowania innych dodatkowych materiałów, bądź przeprowadzania bardziej skomplikowanych zabiegów ceny mogą ulec zmianie”,
którą można interpretować, że cennik jest wiążący z wyłączeniem wyszczególnionych wyjątków (choć jest też cyniczna interpretacja “cennik nic nie znaczy”)

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z rozbieżną ceną za usługi u stomatologów względem cennika w internecie, kompletnie zaskoczyła mnie ta sytuacja.

#dentysta #stomatologia #prawakonsumenta #prawokonsumenckie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: może i ekstrakcja to 250-400 ale doliczą sobie znieczulenie, potem doliczą "komplikacje", doliczą zdjęcie przed, zdjęcie pod, doliczą szwy, doliczą czyszczenie zębodołu czy inne rzeczy i tak kasta stomatologów se może nabić rachunek jaki tylko może
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dostałeś paragon? Jak dostałeś to nie wiem czy nawet powinieneś o to pytać. Może kolega @thorgoth coś podpowie. Ja widzę, że miałeś napisane wszystko co i jak. Nie przeczytałeś uważnie cennika. Tak jak pewien producent aut na De co miał w swojej ofercie model elektryczny o nazwie na Es co miał ofertę na swoje 4 kółka skalkulowaną na 45 000 PLN i wiesz co z tego wyszło? Sam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: "cennik ma charakter informacyjny" dziękuje, dobranoc.

Poza tym wyrywanie ósemki wyrywaniu ósemki nierówne. Może to być prosty zabieg a może być skomplikowana operacja z dziedziny chirurgii szczękowej.
Wiem że #niepopularnaopinia ale jeśli to było to drugie to 900zł może być całkiem normalną kwotą.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Catmmando: wg cennika znieczulenie jest wliczone w cenę, wziąłem ze sobą pantomograf i nie miałem robionego innego zdjęcia. Ale czyszczenie kieszeni i szwy mogły zostać doliczone

Byłem szczególnie zaskoczony, bo reszta cennika nie wydawała się mieć jakichś niezaktualizowanych cen, np.: konsultacja 200, plomba za 300-400, Invisalign od 6000. Co jest nawet drogo jak na powiatowe miasteczko (płaciłem ostatnio 100 za dokładną konsultację z punktowym zdjęciem; za plomby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @thorgoth: nie miałbym nic przeciwko zapłacić 900zł, gdyby były jakieś komplikacje, albo miałbym ten ząb w jakiś sposób zatrzymany.

Miałem już wcześniej wyrywane 3 inne ósemki, spośród których 2 były trudniejsze do wyrwania (rosły nieco pod kątem). Zabieg przebiegał za każdym razem analogicznie do ostatniego. Trzy poprzednie zabiegi zawsze kwalifikowały się jako zwykła “ekstrakcja zęba” albo “ekstrakcja ósemki”

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zrównoważony-społecznik-15: Nie. Zostałeś poinformowany o orientacyjnym charakterze cennika.

Poza tym poszedł paragon więc nikt się nie dowali. Kapitan państwo dostał 72 zł vat i dostanie kolejne 19% albo 12% z tej różnicy od lekarza przy pit. W tym kraju poważnie traktuje się tylko "przestępstwa" skarbowe (cudzysłów stąd że "przestępstwo" to jakaś śmieszna kwota w stylu 3 x minimalna chyba).

Trzeba było zapytać przed zabiegiem a po konsultacji.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ali_baba: leczyłem u tej pani wcześniej zęba, który był sprawdzany, więc może dlatego potrąciła opłatę za zdjęcie. 100zł to cena samej kontroli.

200zł to dolne widełki cen leczenia zęba.

Nie wątpię, że to nie są najwyższej klasy usługi, ale wątpię by przeciętny inny lekarz świadczył lepsze. To jeszcze młoda pani stomatolog przyjmująca we własnym gabinecie w miasteczku 20-tysięcznym, do której ustawiają się coraz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Moim zdaniem orientacyjny charakter cennika nie powinien im pozwalać na wołanie 2-3 razy więcej jak przychodzi do płacenia, więc rozumiem że można czuć się oszukanym. Bo jeśli zawołałaby 5000 PLN to też wszystko ok? W tej sytuacji cennik nie pozwolił na zorientowanie się w cenie.
Jeśli cena jest wyższa niż w cenniku to sami powinni grzecznie wytłumaczyć z czego to wynika.
Tych pieniędzy już raczej nie odzyskasz, ale możesz
  • Odpowiedz
Dzięki, że WSZEDŁEŚ w TEMAT. W tematach prawnych tutaj dla mnie warto twoje zdanie poznać. Chyba temat do zamknięcia po tym co napisałeś @thorgoth: A @mirko_anonim co do tego co napisałeś ceny za każdą usługę poszły w górę. Może za ostro to napiszę, ale myślę, że zrozumiesz. Jak tam sam sobie pod względem trudności ząb oceniłeś to czemu spirytusu na znieczulenie nie popiłeś trochę i kuzyn sołtysa za flaszkę
  • Odpowiedz