Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Będzie troche przemyśleń o naszym życiu. Mireczki czy mieliście kiedyś wrażenie, że wokół nas dzieją się dziwne zbiegi okoliczności, które są zbyt celne, by były przypadkowe? Tak jakkby w mózgu mieliśmy wczepiony jakichś chip.

Np myśle o czekoladzie, a za kilka dni w telewizorze i internecie zaczynają sie pojawiać reklamy czekolad, lub przechodzę trudny okres w swoim życiu, mam depresje i nagle trafiam na osoby w sieci z nickami, które idealnie pasują do mojego stanu. Ilekroć wgłębiam się w to, to czuje się przerażony tym wszystkim i popadam w paranoje, bo trudno mi uwierzyć w to, że to przypadkowe. A Wy co o tym myślicie? Przesadzam czy też macie takie wrażenie, że coś lub ktoś Nas obserwuje, że te wszystkie zbiegi okoliczności w Naszym życiu są zbyt idealne, by były przypadkowe.

#przemyslenia #pytanie #psychologia #mozg #zdrowie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: błąd poznawczy.
Jeżeli uznasz że twoją szczęśliwą, magiczną liczbą jest np. 17, to tę liczbe zaczniesz widzieć dużo częściej niż inne.
Ale nie dlatego że ona będzie cześciej występować w twoim otoczeniu, tylko dlatego że twój mózg będzie częściej ją zauważał
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @thorgoth Masz rację w sumie. Nie kwestionuje, że to nie może być błąd poznawczy znany jako efekt Baader-Meinhof, gdy skupiamy naszą uwagę na jakimś temacie, zaczynamy zauważać go częściej, bo nasz mózg filtruje informację podświadomie. Ale, też z drugiej strony co jeśli ten efekt to tylko przykrywka i faktycznie mogę mieć racje i jesteśmy programowani tym chipem w mózgu?
( ͡° ʖ̯ ͡°
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
efektywny-wizjoner-27: Zauważyłem dokładnie to samo jeżeli chodzi o technologię, a w psychice takie rzeczy dzieją się non stop i to opisują ludzie już od bardzo dawna, np. myślisz o kimś kogo nie widziałeś latami i nagle idziesz jutro i pyk ta osoba albo dzwoni do ciebie albo spotykasz ją gdzieś, lub podobne sytuacje.
A jeżeli chodzi o technologię to na 100% jesteś śledzony i zbierane są informacje podpisane pod np. twoje
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
samowystarczalny-mentor-28:

Ale, też z drugiej strony co jeśli ten efekt to tylko przykrywka i faktycznie mogę mieć racje i jesteśmy programowani tym chipem w mózgu?

@mirko_anonim: to juz
  • Odpowiedz
Nie ma czegoś takiego jak przypadek czy zbieg okoliczności, każda sytuacja w życiu i osoba, którą spotykamy na swojej drodze, ma dla nas jakiś cel, tylko nie zawsze widać to gołym okiem, potrzeba czasu, aby zobaczyć szerszy obraz.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ElGecko Rozumiem, że moje przemyślenia mogą wydawać się nietypowe, lub dziwne, ale warto pamiętać, że zastanawianie się nad wzorcami w życiu czy naturą rzeczywistości to coś, co robiło wielu ludzi od wieków – od filozofów po naukowców. Porównywanie tego do schizofrenii jest trochę niesprawiedliwe i nie na miejscu, zwłaszcza że to poważne zaburzenie psychiczne, a nie zwykłe snucie refleksji, bo nie każdy, kto widzi w świecie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ElGecko Pulsnąłeś plusem życia na komentarzu innego mireczka co jest w moim mniemaniu jednoznaczne ze zgadzaniem się z tymi słowami
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do samowystarczalny-mentor-28:

Zrozumiałem Twój punkt widzenia, ale chciałbym jeszcze raz podkreślić, że samo rozmyślanie nad takimi refleksyjnymi tematami o życiu, co mogą być błędem poznawczym czy zbiegiem okoliczności, nie jest równoznaczne z chorobą psychiczną. Rozważania o otaczającym świecie czy próby zrozumienia pewnych mechanizmów
  • Odpowiedz
Zauważyłem dokładnie to samo jeżeli chodzi o technologię, a w psychice takie rzeczy dzieją się non stop i to opisują ludzie już od bardzo dawna, np. myślisz o kimś kogo nie widziałeś latami i nagle idziesz jutro i pyk ta osoba albo dzwoni do ciebie albo spotykasz ją gdzieś, lub podobne sytuacje.

A jeżeli chodzi o technologię to na 100% jesteś śledzony i zbierane są informacje podpisane pod np. twoje ip. czy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0

że możemy się skupić na konstruktywnym dialogu.

@mirko_anonim: mozemy, dlatego zadalem Ci proste pytanie. Czy widzisz trzecia opcje? Masz okazje wyprodukowac swoje
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Do samowystarczalny-mentor-28:

Ok, rozumiem, że chcesz, abym spojrzał na to z szerszej perspektywy. Jeśli chodzi o trzecią opcję, zastanawiam się, czy nie może to być po prostu przypadek, który nas zaskakuje, albo działanie naszego umysłu, który wyłapuje pewne rzeczy, które później interpretujemy jako coś większego. Ciekawi mnie Twoja opinia na ten temat – chętnie poznałbym Twoje przemyślenia. Oczywiście biorę pod uwagę opinie innego mireczka z wyżej, że to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ElGecko Przepraszam za moją pomyłkę i za to, że niesłusznie przypisałem Ci czyny, których nie zrobiłeś - w sensie pulsnięcie tego komentarza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiem, że to było nie fair, i doceniam, że wyjaśniłeś sprawę. Czasem w ferworze dyskusji można się pomylić, ale zależy mi na uczciwości i chciałem Ci to sprostować. Jeszcze raz przepraszam i mam nadzieję, że będziemy
  • Odpowiedz
Co do twojego posta, to tamta osoba miała rację - mamy tendencję do zauważania zbiegów okoliczności - przykładowo myślisz o kimś, z kim nie rozmawiałeś od lat i akurat tego samego dnia ta osoba dzwoni do ciebie albo przeczytałeś artykuł o jakimś zwierzaku/substancji/postaci historycznej i nagle ten temat pojawia się wszędzie. To raczej nasza tendencja do zwracania uwagi na takie przypadki. Dość fajnie są one opisane w książce "Teoria nieprawdopodobieństwa" (niestety nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0

Mianowicie czy to zwyczajnie nie jest przez kogoś wcześniej zaplanowane i on nami steruje przy pomocy tych chipów, o których wspomniałem wcześniej

@mirko_anonim: sluchaj, ludzie sa ludzmi. Mysla w sposob wlasciwy ludziom. Ludzki umysl ma pewne wlasciwosci i tendencje do przetrwarzania w bardzo okreslony sposob. Jednostki nieco bystrzejsze od Ciebie wykorzsytuja takie tendencje od poczatkow cywliizacji, dzieki temu zalozono religie, przekopano nil, wybudowano piramidy i
  • Odpowiedz