Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czaicie, że są ludzie którzy dostają mieszkanie od rodziców albo pieniądze na wysoki wkład własny i wtedy mała ratka? I maja kilka koła miesięcznie więcej do wydania na przyjemności. Do tego ten spokój psychiczny, że przykładowo strata pracy nie będzie problemem. Dla mnie to abstrakcja.

Ja nic od rodziców nie dostałem. 0, null, figa z makiem. Przez dekadę będę ciułał na wkład własny, a potem kolejne 30 lat kilka koła raty. Mam wrażenie, że ludzie którzy nie musieli sami pracować na mieszkanie widzą świat i życie przez inne okulary. Problemy zwykłych ludzi ich nie dotyczą. Mogą kupować droższe auta, jeździć na wakacje kilka razy w roku, kupować drogie ubrania itp.

#nieruchomosci #finanse #rodzina #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

Czy ludzie którzy nie mają hipoteki żyją w innej rzeczywistości?

• Tak 75.1% (244)
  • Nie 24.9% (81)

Oddanych głosów: 325

• 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: drogi, nie zaplątaj sobie tym głowy, tylko żyj tak, żeby Twoje dzieci miały coś po Tobie. Nie jesteś jedyny, ale to od Ciebie zależy czy budujesz majątek pod swoim nazwiskiem, czy znowu będzie to stracone pokolenie. Powodzenia!
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tylko pamiętaj, żeby swojego mieszkania po 30 latach nikomu nie zapisywać, sprzedać a pieniądze dać na cele społeczne, żeby przypadkiem nikt w przyszłości nie pisał, że ktoś otrzymał mieszkanie i żyje w innym świecie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: statystyki bogactwa mówią jasno - największy wpływ na bogactwo człowieka na to, czy dostał kasę od rodziny. Potem są inne czynniki. Tak więc, jak najbardziej jest to wielki plus dla człowieka, mieć mieszkanie/kasę na wkład.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim tak, bez hipoteki zyje sie zupelnie inaczej. Ja musialalam sobie splacic sama. Ludzie ktorzy tego bata nad soba nie maja, nie zrozumieja jakie spektrum uczuc temu towarzyszy (to przede wszystkim upokorzenie, bo moga Cie roochac w pracy ile wlezie i nic nie powiesz, tylko zwiesisz leb :(
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sam dostalem pomoc od starych, rozumiem przez co przechodzisz, sam sobie to kalkukolwalem w jakiej dupie bym byl bez kawalerki i zoptymalizowania pracy zeby wykorzystac jej potencjal (tj. no... mam kawalerke, ale nie jest to kawalerka w wawie/krakowie/gdansklu, to by dopiero byl wygryw ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
@mirko_anonim a ja uważam, że jeśli nikt Cię nie wyrzucił z domu w wieku 18 lat tylko np po studiach w wieku 25 lat i nie dostałeś nic to nie miałeś źle. Po prostu trzebabylo obrać kierunek i dążyć do celu. Jasne, że będziesz w gorszej sytuacji niż ktoś kto dostał na 18 mieszkanie ale wiedząc o swojej sytuacji w wieku 15-16 lat już powinieneś o ty myśleć. Szukać swojej luki,
  • Odpowiedz
@Wielka-Polska-Betonowa: @jfrost demonizujecie te dzieci, a wiadomo jak będzie. Żyjemyw systemie, gdzie jak Ci nie wyjdzie to ludzie/organizacje pomagają. Jak masz chęci do pracy i inwestycji i przede wszystkim nie porównywania się z innymi to osiągniesz sukces. najgorsze to w wieku 25 lat narzekac na wszystko i wszystkich i nic nie robić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nawet ludzie co dostali auta od starych żyją w innym świecie a co dopiero takie banany jak opisujesz. Jak gadam z zetkami na studbaza to jak z kosmitami. A dlaczego? Bo gówniarze podostawaly wypasione auta laptoty chaty zwolnienia z podatku inny świat
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jest dokładnie jak piszesz. Ja też nic nie dostałem, ale mam znajomych co dostali i mają dobrą pracę i stanowiska. Nie mają co robić z kasą. Łącznie we dwójkę zarabiają po 15-20 tys. Z tego płacą czynsz i rachunki powiedzmy łacznie 1500 zł, do tego jedzenie niech będzie 2000 zł. Zostaje 11 500 do 16 500 zł luzem.
  • Odpowiedz
Rozumiem takie rozkminy w głowach osób z niepełnosprawnością. Tutaj mamy chyba forum dla niepełnosprawnych finansowo ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no to teraz obczaj to. Siostra od żony dostała: dom z duzą działką ( z rodzicami), 2x/3x pola, 2x las + jeszcze pomoc od jej rodziców.. . Zgadnij co dostała żona od rodziców na start?
  • Odpowiedz