Wpis z mikrobloga

Zauważam, że wciąż w dzisiejszych czasach pójście do psychologa czy psychiatry bywa postrzegane jako coś wstydliwego, niewłaściwego lub uwłaczającego. Mam nadzieję, że doczekamy czasów, w których ludzie będą bardziej świadomi swojej psychiki i zrozumieją, jak ważne jest dbanie o zdrowie psychiczne. Wierzę, że wtedy świat stanie się lepszym miejscem. #psychologia #psychiatria
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@perfidnyplan: @koneser_progresywnego_discopolo ja tez mam nadzieję, że któregoś dnia pacjenci psychologów i psychiatrów zrozumieja, że proces zdrowienia, który jest do wykonania, jest TYLKO i wyłącznie po ich stronie i wyiłek jaki włożą z wyciągania sie z zajoba jest jedynym czynnikiem, który mogą tutaj rozpatrywać.
Mam też nadzieje, ze ludzie, którzy 20-30 lat swojego życia, 'prowadzali' się zgubnymi schematami myślenia i działania, będą na tyle przytomni, że zrozumieją, ze garść
  • Odpowiedz
  • 12
@perfidnyplan oby w jutrzejszych czasach psycholodzy i psychoterapeuci byli przygotowani na pomoc mężczyznom, bo na chwilę obecną to jest forma pomocy głównie dla kobiet
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: chcialbym ci opisac konkretnym przypadkiem ale z gory domyslam sie ze bede rozmawial ze sciana. Niech wiec bedzie, przyjmijmy że to pacjent jest winny bo iest uparty. Niech ginie skoro nie jest w 100 ufny ekspertowi.(Albo niech sie rodzina z uparciuchem męczy( ͡° ͜ʖ ͡°) )W koncu kazda osoba miala ten sam start w zyciu i kazda osoba jest taka latwa w modelowaniu podczas terapii
  • Odpowiedz
@koneser_progresywnego_discopolo: ja się nie gniewam i wiem, az za dobrze co masz na myśli. To nie jest proste i nie jest łatwe, ale tak, zależy to głównie od woli. Bo jakkolwiek to zabrzmi, to tkwienie w zajobie, jest też wyrazem woli. Istnieje taka dobra teoria, o budowie twierdzy z MOJEGO cierpienia. Ludzie poświęcają całe życie na wznoszenie jej murów, to też potem ich kruszenie nie jest ani łatwe, ani szybkie,
  • Odpowiedz