Wpis z mikrobloga

@gosciu82: Wolał byś -40k straty ? :D zawsze możesz ponowić pozycję przecież. Przeanalizuje i wyciągnij wnioski na przyszłość ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@gosciu82: straciłeś? No nie, zarobiłeś i to 100%. Dokonałeś zajebistej inwestycji kapitału.

Jak jesteś niezadowolony, to wyciągnij wnioski i np. następnym razem ustaw SL niżej, albo tylko na część pozycji - albo w ogóle nie ustawiaj, chyba, że to jakiś penny stock, który jeździ +/- 30% po wykresie cały czas z potencjałem do zejścia -90%.
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros: na bitcoinie. Zbierałem przez dwa lata małymi pakietami i opłaciło się. Sęk w tym właśnie że chciałem trochę przyhahmencić i zagrać na stop lossa ale rynek ciągle odbija. Po prostu to zostawię raczej i poczekam na spadki albo część przeniose na ike
  • Odpowiedz
@gosciu82: wiem jak to działa, ale - o ile nie jesteś insiderem - nigdy nie sprzedasz na idealnej górce, tak samo jak nie kupisz w idealnym dołku, chyba, że fartownie.

To sobie pomyśl, że ludziom strzelają stop lossy na minusie i to tuż przed odlotem, gdzie orientujesz się, że nie tylko straciłem kasę, to jeszcze pociąg już odjechał.
  • Odpowiedz
@gosciu82: Rozumiem to doskonale, też mam ten problem, że mniej mnie bolą straty niż pozycje z potencjalem zamknięte za szybko.

Plusem jest, że giełda uczy i pozwala na wyłapanie takich problemów. Analiza poprzednich pomyłek i nauczenie się zostawienia tego za sobą i skupienia się na przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros: dziękuję. Prawdę mówiąc nie myślałem o żadnym orzyklasku czy niczym. To bardziej smutny wpis który uświadamia mnie że wcale nie jestem takim dobrym inwestorem jak myślałem że jestem, skoro nie umiem nie przejmować się emocjami związanymi z udana lub stratna inwestycją.
  • Odpowiedz
@gosciu82: analiza wsteczna zawsze skuteczna. Jeśli Cię wkurza ze za szybko wyszedłeś i zostałeś wyruchany to tak jak kolega @cebulowyInwestor napisał - przysiądź i więcej analizy przypadku. Może jakieś sygnały pominąłeś, może fundamenty na stop lossa były źle założone, a może wszystko było OK i po prostu tak zagrał los - ale przynajmniej się w tym utwierdzisz

Chyba że yolo spekula to była no to cóż xd
  • Odpowiedz
@gosciu82: mialem tak w poprzedniej hossie, ale to mija spokojnie, w tej jak sie ustawialem i kupowalem przy 18k to juz wiedzialem ze idealnie nie wyjde i tak i sam z siebie zamknalem przy 98k
  • Odpowiedz
@gosciu82: to jest najlepsze co sie moglo stac, podziekuj temu SL, ja w tym roku odblokowalem swoje stare zdychajace pozycje, ktore zostaly mi po poprzednim cyklu - jakies 2k$, niedawno doszedłem do 40k$, następnie starałem się dokupować na spadkach (same ryzykowne aktywa na SOL, więc łapałem spadające noże, a nie jak myślałem smart DCA) i zostałem znów z 2k$, wyjście jest najtrudniejsze, ciesz się ;)
  • Odpowiedz
@gosciu82: Właśnie to jest problem ze stop lossem. Najlepiej działa na mało zmiennych indeksach. Kupujesz na wsparciu, ustawiasz 3% niżej i raczej tam nie zejdzie.
Na zmiennych akcjach leci tam gdzie są stop lossy, zamyka je. Grubas zyskuje płynność z zamykanych stopów i wchodzi.

Dlatego na zmiennych akcjach trzeba mieć stop nisko np. 10%-20% niżej. Wziąć ryzyko na klatę bo inaczej zamknie.
  • Odpowiedz