Wpis z mikrobloga

• 0
@Mawid_Dotyka: no wlasnie, jeden wykopek mial teorie ze jak zjechalem z drogi z pierwszenstwem w prawo i nie bylo odwolania pierwszenstwa to dalej jakbym byl na drodze z pierwszenstwem i jak spojrzysz na mapke z satelity to w sumie juz nie wiadomo, okazuje sie ze droga w prawo to dojazd do firmy, ale skad to moze wiedziec osoba co jedzie autem i ma 2 sekundy na decyzje
  • Odpowiedz
@niko444: u nas są znaki że droga główna ale to dotyczy raczej jakichś wojewodzkich albo większych dróg, to jest osiedlowka/industrialna wiec nikt raczej nie ma pierwszenstwa jak nie ma znakow
  • Odpowiedz
@niko444: Strzelam, że jest tam "dżentelmeńska główna z pierwszeństwem", dopóki ktoś z drogi parkingowej nie "wymusi", gdzie potem przyjedzie policja, wytłumaczy temu, któremu "wymuszono" jak działa skrzyżowanie równorzędne i że w zasadzie wezwał policję sam na siebie, po czym ostatecznie faktycznie stanie tam znak stop lub ustąp pierwszeństwa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przynajmniej tak to wyglądało koło mnie po tym jak przerobili drogę gruntową na asfaltową,
  • Odpowiedz
  • 2
@Szysznik: no ale z tej drogi jest jedynie dojazd do firmy wiec jakby droga wewnetrzna do obiektu, wg mnie nawet jakby tam byla tabliczka droga wewnetrzna to debilny pomysl dowiadywac sie dopiero zwalniajac do zera i patrzac w prawo wyszukujac tabliczek, takie informacje powinny byc dostepne na mojej drodze jako moj znak drogowy czy mam sie spodziewac ze musze ustapic czy nie, przepisy drogowe sa troche pisane na kolanie poki
  • Odpowiedz
@niko444: No tu ewidentnie oznakowanie do poprawy. Tam kawałek dalej, za torami jest zjazd do innej firmy, gdzie już stopa postawili.

Bo tu nawet jakby obie drogi boczne były gdzieś dalej faktycznie poprowadzone, to bawienie się w "prawą rękę" w miejscu, gdzie jedna strona wizualnie bardziej będzie na pewno zwracała uwagę na przejazd kolejowy niż taką "wyglądającą na podporządkowaną" drogę, to proszenie się o kolizję.
  • Odpowiedz
@niko444:

no wlasnie, jeden wykopek mial teorie ze jak zjechalem z drogi z pierwszenstwem w prawo

Droga z pierwszeństwem to taka, która ma postawiony znak D-1. Skrzyżowanie nie odwołuje pierwszeństwa. Ba, nawet znak A-7 nie odwołuje pierwszeństwa ale przepisy nakazują wcześniej to pierwszeństwo odwołać znakiem
  • Odpowiedz
@niko444: to bardzo problematyczne miejsca, ta droga z prawej z dużym prawdopodobieństwem jest wewnętrzna. Najbezpieczniej jest jadąc prosto założyć, że z boku jest równorzędna, a jadąc boczną założyć, że wyjeżdżamy z wewnętrznej.
  • Odpowiedz