Wpis z mikrobloga

Czy wyprowadzanie złącza internetowego do ogrodu na etapie projektowania sieci to sensowny pomysł czy fanaberia? Od miejsca w którym będzie się znajdować router do skrajnego punktu działki mam 60m, więc nie ma opcji że wifi da radę utrzymać sensowne połączenie, zastanawiam się czy AP w ogrodzie to fanaberia czy zwykły reapeter starczy.

#budowadomu #budownictwo #siecikomputerowe #sieci #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jurix:

Czy wyprowadzanie złącza internetowego do ogrodu na etapie projektowania sieci to sensowny pomysł czy fanaberia?

Lepiej mieć i nie potrzebować niż nie mieć a potrzebować ¯\(ツ)/¯
Nawet jeśli teraz nie użyjesz to w przyszłości jak już zamieszkasz możesz zmienić zdanie.
Sam żałuję że nie pomyślałem o wyprowadzeniu skrętki do zewnętrznego AP w ogrodzie na etapie projektu.
  • Odpowiedz
@Jurix: albo możesz sobie wyprowadzić arota i w przyszłości jak będziesz potrzebował sobie przepchniesz ile będziesz chciał.
  • Odpowiedz
@Jurix rób rób na zewnątrz, może kiedyś będziesz miał jakieś automatyczne nawadnianie albo robota koszącego, może się przydać
  • Odpowiedz
@Jurix: Kanalizację teletechniczno-elektyczną na działce robiłbym w pierwszej kolejności. Układasz Aroty, puszczasz piloty, co jakiś czas i na rozgałęzieniach studzienki (mogą być te od wody). W Arocie puszczasz jeszcze wtórnik z HDPE na skrętkę lub światłowód. Potem masz spokój i ewentualnie miejscowo coś dorabiasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@brunoted ja polecam studzienki odgromowe - takie 40x40x40 można kupić za psi pieniądz, a jak trzeba to się tam wciśnie jakiegoś accesspointa w puszce hermetycznej małego, i mamy wifi w ziemi xD

Ale tak. Kanał technologiczny to powinna być podstawa budowania czegokolwiek - jak będę budował dom czy cos to doprowadzę pod każdego kwiatka arota, co by mi w przyszłości przyszło nawadnianie robić to tylko cyk wąż w rurę i jest.
  • Odpowiedz
  • 1
@smalczyk1 kanał technologiczny jest po to, żeby wrzucać w niego wszystko, możesz w rurę wrzucić drugą rurę, nie wywoła to wybuchu jądrowego xD w kanałach teletechnicznych to jest baaaardzo częste - 4 rury 110mm od studni do studni, a w nich hdpe/mikrorurki - w ten sposób możemy robić co 200-300m złączkę mikrorurke w mikrorurke, a później tylko wdmuchac w to kabel na 700-800m, odległości domowe to wiadomo ze inna sprawa, ale
  • Odpowiedz