@Alzena: co tam takiego jest trudno dostepnego i drogiego, czego nie produkuja w UE? Suszony tunczyk bonito jest produkowany masowo w hiszpanii czy portugalii, pędy bambsa sa tanie, pieprz syczuański to samo, makarony mozna (i powinni) robic na miejscu, wszelkie oleje to samo.
@Vanderwill: No, w porównaniu z takim kebabem za 30 zł z mięsem z hurtowni, jest tu znacznie więcej pracy, wymaga znacznie więcej czasu, składniki kosztują dużo więcej.
@pasta_alla_carbonara dla porównania produkty importowane do Chin - 4 jabłka - 14 zł (u nas w Polsce to jeden z tańszych owoców, w Chinach - jeden z droższych). Chleb pełnoziarnisty - ok. 20 zł za bochenek, trudno dostępny. Karton zwykłego mleka - 12 zł (wielu Azjatów nie toleruje laktozy i mleko nie jest produktem po który często sięgają). Ser żółty (zwykły paczkowany) importowany z Polski - 15 zł. Maslo - 20
@Predkoscradialna jadłam ten ramen i był niedobry 😩 znaczy makaron ok, ale dodatki niedobre, twarde jak kamień a bulion tak słony jakby ktoś utopił w nim solniczkę.
@Alzena: w zyciu, za 8zl to ja mam 2kg kosci wieprzowych u rzeznika, kupujac je na setki kilogramow cena jest spokojnie 2/3x mniejsza, nikt tez nie liczy skladnikow per miska, bo ramen sie gotuje w wielkich kadziach pod cisnieniem, przynajmniej w normalnych restauracjach, ewentualnie wielkie gary. Wynagrodzenie i marza sa spore, to na pewno, ale ceny skladnikow w europie juz dawno nie sa wysokie, polowy tego nikt z azji nie
Dlaczego Ramen w Polsce jest tak zajebiście drogi?
Gotuj bulion, kup te egzotyczne składniki, przygotuj te wszystkie dodatki, to będziesz wiedział.
1. Bulion:
• Kości wieprzowe/kurczaka: 5-8 zł
• Kombu (wodorosty): 2-3 zł
• Katsuobushi (suszone płatki bonito): 2-3 zł
• Sos sojowy, mirin, miso: 2-4
Ale to z tego sosu idzie chyba zrobić więcej niż jedną porcję ramenu prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sojaki będą tam opowiadały, że to metafizyka i spotkanie z bulionowym bogiem, ale tak naprawdę to wciąż rosół z utopionymi w nim duperelami.
źródło: image
Pobierz