Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeginEnd Paczki do 30 kg muszą być wniesione pod drzwi mieszkania (niezależnie od piętra). Paczki powyżej 30 kg mogą wymagać pomocy odbiorcy lub wniesienie może nie być objęte obowiązkami kuriera.
  • Odpowiedz
  • 0
@Alzena: Na szczęści to sprzedająca odpowiada za dostarczenie paczki pod wskazany adres i jak dla mnie może nawet himalajskim tragarzem to wysłać byle paczka znalazła się pod drzwiami mojego mieszkania. A jak nie ma takiej opcji to podczas zamawiania ma być napisać, że paczkę odbierasz z ulicy przy bloku żebyś wiedział w ogóle chcesz zamawiać opcją "wnieś sobie sam".
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Typowy roszczeniowy prujący się Januszek. Paczka więcej niż 30kg? Zapieprzasz na dół i niesiesz, nikogo nie interesuje że za miliony monet. Masz to w regulaminie firmy kurierskiej.
Skargę oczywiście napisz, dyspo z kurierem też lubią śmieszne teksty z rana poczytać.
  • Odpowiedz
@BeginEnd nie kolego. To ty wybierając usługi firmy kurierskiej oświadczasz, że zapoznałeś się z ich regulaminem - to twój obowiązek. A to, że jakiś kurier akurat wniósł ci kiedyś paczkę powyżej 30 kg to po prostu fart i jego dobra wola a nie obowiązek - lub może akurat inna firma kurierska ma inne zapiski w regulaminie.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Z tym dpd też tak super nie jest, bo oni wcale nie muszą podejmować próby doręczenia. Mogą zostawić Twoją paczkę w punkcie odbioru i sam musisz po to dybać ;) Przekonałem się o tym przed świętami, jak musiałem jechać po paczkę do żabki.
  • Odpowiedz
dryn, że wywalił paczkę i mam sobie ją odebrać spod klatki. Na info, że ma dostarczyć pod drzwi bo taki jest adres dostawy, powiedział, że nie ma takiego obowiązku

@BeginEnd: ale ma rację, nie ma takiego obowiązku, on przesyłkę ma doręczyć pod "pierwsze drzwi". Paczki powyżej 31,5kg które są traktowane jako "paleta" "półpaleta" są u niektórych przewoźników w systemie "burta/burta" więc może Ci ją przesunąć na brzeg samochodu i powiedzieć
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Nigdy nie używaj Fedexa. Raz na parę miesięcy dostaję z pracy jakieś koszulki z USA i po około 15 razach muszę powiedzieć, że ta firma nigdy nie działa.
1) System przekierowania jest tragiczny - można przekierować paczkę do jakiegoś punktu albo na inny adres, ale tylko z 2-3 dni przed planowanym przyjazdem. Jak jest już u mnie w mieście to się nie da. Nawet jeśli została opóźniona o 3 dni.
  • Odpowiedz
@BeginEnd:
Inpost doręcza paczki o masie do 25 kg (to bezwzględne maksimum), a DPD do 30 kg (powyżej to już paleta).
A większość firm ma limit masy przesyłki, jaki doręcza się pod adres na poziomie 30-32 kg.

@NaChMiNick
Nie ma tu znaczenia, czy to paleta, czy półpaleta. Dopuszczalny ciężar, jaki może nosić jedna osoba, zgodnie z rozporządzeniem BHP, to 30 kg dla mężczyzn i 12 kg dla kobiet. Dla
  • Odpowiedz
  • 0
a DPD do 30 kg (powyżej to już paleta).

@pcela: Nie mówię że nie masz racji, bo pewnie z punktu widzenia kuriera tak jest, tylko, że to sprzedawca decyduje o sposobie dostawy jaki oferuje kupującemu. Jak zamawiam coś z allegro to nie ma problemu, a dziwnym trafem sklepy z poza allegro to często jest jakiś problem z dostawą.
Te zamówienia z obrazka przywiózł mi DPD. Pierwsze ma 33.6kg, drugie nie
BeginEnd - >a DPD do 30 kg (powyżej to już paleta).

@pcela: Nie mówię że nie masz ra...

źródło: dostawa

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@BeginEnd
Chodzi o masę jednej paczki, a nie całej przesyłki.

Poza tym pisałem wyżej, że jak paczka jest cięższa to formalnie jeździ ekipa dwuosobowa lub kurier ma wózek.
  • Odpowiedz