Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jaką działkę automatyki przemysłowej uważacie za najlepszą pod względem perspektyw, zarobków, rozwoju i ogólnie pracy? Tak tak, wiem że żadna ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale nadal proszę o wypowiedzi i opinie

#automatyka #mechatrknika #konstrukcja #plc #eplan #robotyka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

Która działka najlepsza?

• Konstrukcja 24.2% (8)
  • PLC 51.5% (17)
  • EPLANy 24.2% (8)

Oddanych głosów: 33

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Pierwsze i najważniejsze pytanie - czy wiesz, że automatyka przemysłowa to delegacje, delegacje i jeszcze raz delegacje? Jeśli tak to najlepiej uruchomieniowiec, ale życie prywatne wówczas nie istnieje.
  • Odpowiedz
@Mathas: Widziałem takie układy, ale raczej gdzie wykonawca organizuje finansowanie i potem spłata tego finansowania idzie z oszczędności które uzyska zleceniodawca - szukaj pod outcome based solutions/service
  • Odpowiedz
@kwantowykocyk: Przecież to jakiś żałosny procent całej branży. W 99,9% przypadków żadna firma w coś takiego nie pójdzie. Dwa, skąd gość ma wytrzasnąć grube pieniądze na sfinansowanie maszyny? Nie jest żadną tajemnicą, że automatyka przemysłowa jest zajebiście droga, to nie żadne arduino czy inne rasberry. Ty byle jaki moduł to kilka tysięcy euro.
  • Odpowiedz
@Mathas: Nie mówię że ktoś się z prywatną osoba będzie bawić w takie układy ale mówię że firmy to oferują jako opcje, szczególnie przy optymalizacji zużycia energii bo najłatwiej określić potencjał.
Powiedz mi jeszcze czemu żadna firma miałaby na to nie pójść? Jeśli ktoś do mnie przyjdzie i zaproponuje mi oszczędność 5% energii, bez konieczności wykładania żadnego capexu i chce mieć zapłacone z oszczędności?
  • Odpowiedz
Jeśli chcesz działać sam to eplan stosunkowo mało płacą, plc było eldorado, ale przez kryzys w automotive jest już gorzej: duża konkurencja, mniej wysoko płatnych zleceń, nie wiem co masz na myśli "konstrukcja", jeśli modelowanie 2d/3d to już jest coś co ucieka dalej od automatyki i równie dobrze można dodać do listy np. MES ze strony IT.
Z tego co widzę to najlepiej wychodzą małe firmy przyklejone do dużych fabryk, typu: ktoś
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
progresywny-pomysłodawca-10:

W 99,9% przypadków żadna firma w coś takiego nie pójdzie

@Mathas: bo nie uwierzy, że to dowieziesz całościowo jako projekt łącznie z finansowaniem. Ergo bez tego w branży
  • Odpowiedz