Wpis z mikrobloga

@makamele mojej firmy ci nie sprzedam, ale w sumie to do jakiekolwiek software house’u w wawie - pierwsze które mi przychodzą do głowy bo z nimi trochę pracowałem to Sparkbit albo Ideamotive. Każda gownofirma w Wawie tyle daje, a te dwie wyżej maja 3/4 ludzi na stoprocent zdalnie więc nawet nie musisz mieszkać w stolicy.
  • Odpowiedz
@ZydowskiPianista: Rozumowanie jest proste.
Polska = Warszawa, praca = IT. Reszta ludzi PO PROSTU ZNIKA MORDO CZAISZ. PO PROSTU PRACUJESZ ZDALNIE ALBO KUPUJESZ MIESZKANIE NA OBRZEŻACH PRZY ZAROBKACH 10k ZA JUNIORA PO 3 MIESIĄCACH.
CO JAKI KIEROWCA AUTOBUSU JAKI LISTONOSZ JAKA KASJERKA
NIE MA TAKICH LUDZI JA ICH NIE WIDZĘ
ZAROBKI 10k MORDO MÓWIE CI WSZĘDZIE
  • Odpowiedz
@Krs90 ale czyje to jest rozumowanie, twoje? Bo ja pisałem o zarobkach w dużych miastach i o tym, że 120k nie robi z ciebie milionera, a ty się zesrałeś w jakimś kompletnie innym temacie pisząc coś o autobusach i listonoszach xD
  • Odpowiedz
@PanieKaroluStop: Tylko przemilczałaś teraz kwestię, że zazwyczaj w kontekście progresji mówimy o progresywnym PIT w skali. PIT, który płacą osoby na UoP.

Obecnie jest on stanowczo za wysoki jeżeli weźmiemy pod uwagę, ucieczki na jdg wraz z minimalnym ZUS i wrzucaniem wszystkiego w koszty. Obecne 32% jest absurdalnie wysokie jeżeli weźmiemy pod uwagę zyski kapitałowe 19%, wynajem 8,5%. Co to jest za kpina, że kapitał i rentierstwo jest mniej opodatkowane
  • Odpowiedz
@ZydowskiPianista W innych zawodach nie jest tak kolorowo finansowo. Dla przykładu, żeby np. taki elektryk automatyk zarabiał porównywalnie do programisty to musiałby jeździć co jakiś czas na wielotygodniowe delegacje-uruchomienia w fabryce w Polsce albo za granicą z dala od rodziny i domu.
  • Odpowiedz
@Ant0n_Panisienk0 well, no taka dynamika pracy, która się odbywa w fabrykach, że te nie są w miastach, ani nie są równomierne rozmieszczone w Polsce. Kończyłem geodezje, dużo moich kolegów którzy poszli „typowa” ścieżka narzeka że kasa dobra, ale czasem i w zimę pracuje się po kolana w błocie. Ot, taki rodzaj pracy.
  • Odpowiedz
@Metylo:

Polak zwyczajny zarabiający 4k netto w top5, który nie popiera podatku katastralnego

Polak który popiera podatek katastralny, jest zwyczajnie za głupi, za biedny albo nigdy nie był za granicą, żeby wiedzieć lepiej. Najczęściej wszystko na raz.
  • Odpowiedz
@Metylo: To nie tak że nie popieram, ale jak żyje to jeszcze nie widziałem podatku który by mi w czymś pomógł.

W sumie to jak z flaczkami, ogólnie uwielbiam ale jak jestem u cioci Grażyny to nie ruszę bo ona robi takie co śmierdzą gównem.
  • Odpowiedz
@K_R_S: A kto mówił o tym że ktoś miałby ci się wprowadzić na chatę? Xd

Ale urojenia tworzysz w głowie i bohatersko obalasz tezy które nie padły. Dawaj jeszcze o patykach i mchu xd

Uważam po prostu że w sytuacji na przykład najbogatsi skupują mieszkania i wynajmują je ludziom po zauważonych cenach traktując to jako inwestycje to daleko jest w niej od ‚dobrowolności’

Tymczasem idź szukać patyków bo wolność
  • Odpowiedz