Wpis z mikrobloga

@PanieKaroluStop milionerem bo wolę liniowke? XD drugi próg jest od 120k brutto rocznie dzieciaku, ja rozumiem że w podbazie to się w głowie nie mieści że ktoś może zarobić takie kosmiczne pieniądze, ale tyle dostaniesz w czymkolwiek ze STEM-u po dwóch latach doświadczenia w duzym mieście XDDD rozumiem że wszystko ponad to już po prostu to the moon xD
  • Odpowiedz
  • 21
@Metylo w jaki sposób podatek progresywny jest dobry? Ktoś zarabia więcej, więc ma płacić więcej % podatku? Przecież przykładowe 10% z 10000 zł to więcej niż 10% z 3000 zł, więc i tak płaci więcej xD
  • Odpowiedz
@Metylo
super sprawiedliwe bulwo to jest na wynajmie podatek ryczałt 8% i dużo osób nie płaci,
na lokacie 19% i płacą wszyscy chyba powinno się jakoś wypośrodkować
  • Odpowiedz
tylko koniec końców zawsze każde zwiększenie podatków przejdzie na tego zwykłego chłopka

@CptPsyh: nie jest to prawda, a sprawa przerzucania podatków czy opłat jest dużo bardziej skomplikowana niż "podatki na bogatych przechodzą zawsze na biednych". Idąc twoim tokiem rozumowania bogaci ludzie nie powinni mieć żadnych podatków, bo zawsze zapłaci go najbiedniejszy co jest po prostu nie prawdą, manipulacją i kłamstwem w czystej postaci.
  • Odpowiedz
@K_R_S: Jakie usługi? Te z których korzystasz na codzień? Xd

Wiadomo niech każdy sam decyduje na co chce płacić, niech nie płacą na szkolnictwo, służbę zdrowia, bezpieczeństwo, drogi i chodniki i niech nie korzystają. A straż pożarna najpierw niech patrzy czy u tego u kogo się pali jest dobry pakiet podatków wykupiony zanim ruszy na pomoc. Idealny libertariański świat. Po prostu niech każdy jak będzie nie chciał to niech nie
  • Odpowiedz
ostaniesz w czymkolwiek ze STEM-u po dwóch latach doświadczenia w duzym mieście

@ZydowskiPianista: tym czym kolwiek to bylo programowanie przed kryzysem. bo widac srogo ejstes oderwany od tego co jest oferowane inzynierom w polsce. te 10k to ma gorny percentyl specjalistow, mediany to lataja w okolicach 7k. I jeszcze wyzywasz od dzieciakow.
  • Odpowiedz
@srgs 7k brutto mediana wśród inżynierów i innych stemowcow ? Gdy minimalna w Polsce to 4300? Chyba w Toruniu albo innej zabitej dziurze. U mnie w firmie masz 8k dla juniora na start, 10k po trzech miesiącach i na 100% nie zawyżamy tutaj rynku, bo moja firma to żadne cudo, a ci juniorzy to żadni geniusze.
  • Odpowiedz
@PanieKaroluStop no póki co to jedyna kwota progresywna jaka istnieje, więc mając takie opcje do wyboru jasne, że jestem za tym, żebym mógł być na liniowce. Możesz sobie wprowadzić drugi próg od 500k rocznie to będę miał to w dupie, droga wolna, startuj w wyborach i to zaproponuj, ale póki co takiego progu nie ma ani takiej propozycji więc moje popieranie liniowki nie ma związku z fantazjami o byciem milionerem jak
  • Odpowiedz
@Szalom: hu hu, widzę że Pan pewny siebie, oświecony.

Po prostu niech każdy jak będzie nie chciał to niech nie korzysta z usług bro!

Otóż to. Może chcę płacić na NFZ, a może nie chcę. A może wolę na Luxmed albo na Medicover. Czy wiesz, że ubezpieczenie zdrowotne w Szwajcarii choć obowiązkowe nie jest świadczone w ramach monopolu przez państwo?

A to wynajęcie czyjeś własności niby dobrowolne. Tak to
  • Odpowiedz