Wpis z mikrobloga

Cześć, wpadłem na genialny pomysł, że powinienem wrzucać backup z 4 kamer z podwórka do chmury. Wszak w trakcie wakacji jak wejdą złodzieje, to kompa z dyskami mogą też wziąć.

I niby prosta sprawa, jest Frigate, backup w BackBlaze wychodzi sensownie, ale... zdałem sobie sprawię, że 10 min nagrania z 4 kamer mogą zajmować blisko 1 GB. A żeby też backup miał sens w wypadku rejestratora wideo to taki backup powinien być niemal cały czas.

I właśnie, to się robią absurdalne ilości danych do przerzucania i zapychania sobie łącza. We Frigate można ustawić, żeby rejestrować nagranie na dysku tylko jak jest ruch. Tylko to nadal duże ilości danych.

Jak to macie rozwiązane u siebie? Bo jedyne sensowne rozwiązanie jakie mi przychodzi to drugi NAS i klonowanie dysku.

#smarthome #homeassistant #backup #cctv #nvr #frigate
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirekwirek: dlatego optuje za oddzielnymi urządzeniami dla HA, nas, nvr itp
Klonowanie dysku nie jest real time, zazwyczaj sync się robi w dziennie/tygodniowo w nocy.

Frigate jest głupie i nie rozpoznaje osób, dlatego mam jedynie na HA wyświetlone ostatnie rozpoznane osoby na dashoardzie pod obrazem z kamer (zdjęcia się zapisują w ha) i ewentualnie móglbyś sobie powiadomienie na telefon robić. Ale domyślnie potrafi pomylić psa czy kwietnik za osobe, więc
  • Odpowiedz
@mirekwirek: to nie przejdzie - najsensowniejsza IMO opcja to:
- zbudowanie sobie trybu "nikogo nie powinno być w domu" i wtedy każdy wykryty ruch to nagranie wrzucone gdzieś w chmurę + alarm ze zdjęciami/streamem na telefon + ewentualne powiadomienie zaufanej osoby, która podjedzie na szybkości - to może być sąsiad, może być patrol interwencyjny agencji ochrony mienia
- NVR/NAS postaw sobie tam, gdzie będzie trudno dostępny dla kogoś, kto nie
  • Odpowiedz
  • 0
Klonowanie dysku nie jest real time, zazwyczaj sync się robi w dziennie/tygodniowo w nocy.

@sirgorn: no ale właśnie w przypadku monitoringu i potencjalnej kradzieży dysków to jest słabe rozwiązanie.

Frigate jest głupie i nie rozpoznaje osób, dlatego mam jedynie na HA wyświetlone ostatnie rozpoznane osoby na
  • Odpowiedz
I zapisujesz też 1 fps? Ja aktualnie ustawiłem 12 fps.

@mirekwirek: nie, zapisuje 20fps - ale fps nie wpływa na ilosć przesyłanych danych, tylko bitrate (!). Jak @bialy100k napisał, zaletą osobnego NVR jest to, że nie musisz go mieć w tym samym miejscu co serwera, więc szanse maleją.

- zbudowanie sobie trybu "nikogo nie powinno być w domu" i wtedy każdy wykryty ruch to nagranie wrzucone gdzieś w chmurę

to jest
  • Odpowiedz
  • 0
Ale jak pisaleś, aktywne zabezpieczenia Cię nie interesują.

@sirgorn: Bo obawiam się, że po miesiącu false-positive aktywne działanie mi się znudzi.

to jest dosłownie zrobienie sobie "boolean" pomocnika w HA i ustawienie że ma wysyłąć powiadomienia tylko jak ten boolean jest na true. 2 min
  • Odpowiedz
@mirekwirek: w HA masz integracje Frigate, która wystawia wiele informacji - od zdjęć (jak kogoś wykryje), po sensory z ruchem, nawet osobne strefy pokazuje.

Wiem, że na reddicie integrują to dodatkowo z Gemini AI, które potrafi opisywać i identyfikować te zdjęcia w rozsądny sposób, ale tym się nie bawiłem.
  • Odpowiedz
@mirekwirek: u mnie frigate ma swoją maszynę i swój dysk w nieoczywistym miejscu.
Aktualnie nie ma osobnego folderu z eventami. Gdybym miał to robić to korzystając z API exportowalbym wszystkie eventy albo te spełniające jakieś warunki automatycznie i jakiś syncthing rsync czy co tam lubisz do drugiej lokalizacji/chmury czy gdzie tam chcesz
  • Odpowiedz
  • 0
u mnie frigate ma swoją maszynę i swój dysk w nieoczywistym miejscu.

@kwantowykocyk: U mnie dane są na NAS w innym pomieszczeniu niż Proxmox z Frigate

w HA masz integracje Frigate, która wystawia wiele informacji

@sirgorn: Bardziej chciałem podpytać jakich notyfikacji używasz, gdy jesteś poza siecią LAN.
  • Odpowiedz