Wpis z mikrobloga

@Ap-maokai-abuser: Ciężki temat, jeszcze dzisiaj widziałem reklamę na fb typka uznającego się za "mentora" od Javy rozprowadzającego brednie, które właśnie mówią o tym jak to łatwo jest wbić do branży. Jego zdaniem wystarczą 2-3 miesiące nauki, aby bez papieru wbić jako zielonka do IT jako oczywiście giga programista Java których swoją drogą po prostu na rynku jest już za dużo. No ale koleżka sprzedaje taką bajkę głównie dlatego, że prowadzi
  • Odpowiedz
@Ap-maokai-abuser: Niestety w tej branży jest za dużo zakompleksionych przygłupów, żeby się to udało bez faktycznego pogorszenia. Bez tego bedzie problem bo:
- muszą chwalić się na prawo i lewo ile zarabiają
- to debile łykający korwinistyczne głupoty i każdy problem społeczny będą rozwiązywać poradą "jak jesteś biedny to naucz się programować", żeby zwalić winę na tych którym sie gorzej wiedzie i nie rozumieja ze spoleczeństwo w którym 90% ludzi
  • Odpowiedz
- do tego są jeszcze ci którzy bezpośrednio zarabiają na sprzedawaniu szkoleń i beda doslownie spamowac reklamami zeby wejsc do IT

@mackbig: no to trzeba tak jak lekarze: rekrutować tylko tych po studiach xd
  • Odpowiedz
@nargil: w sumie tak troche jest, do lepszych firm i na lepsze stanowiska. No, ale takie kursy są troche pipe'linem do mniejszych firm -> studiów -> wiekszych firm. Wiec faktycznie jedyne co pomoże, to w-----c te kursy, a to nierealne XD
  • Odpowiedz
@mackbig: Znasz w ogóle branże IT poza wykopem? Bo do tego co napisałeś, przez 15 lat jak pracuję w zawodzie to może jeden zjeb pasował. A tak to na przykład raczej nikt nie gadał o zarobkach.
  • Odpowiedz
@Pharos: Ja mówię o chwaleniu się zarobkami online co w konsekwencji nagania kolejnych ludzi do branzy. Nie mówię przecież o chodzeniu po ulicy z megafonem i mówieniu ile się zarabia, chociaż i na żywo na różnych imprezach slyszalem gości, którzy potrafili innym wbijać szpileczki. I to nie tylko na wykopie, bo widać to w każdym zakątku internetu. No i wiadomo, że nie szpanują przede mną zarobkami bo pracujemy w jednej
  • Odpowiedz
@mackbig: W takim razie przyjmijcie sprytniejszy sposób, wybierzcie jakąś branże z potencjałem i plusujcie ją, teksty typu w X lepsze zarobki niż w IT i łatwiej wejść itd. Tylko niech to nie będzie lekarz ani prawnik, w to nie jest tak prosto wejść.
  • Odpowiedz
@mackbig: Znasz w ogóle branże IT poza wykopem? Bo do tego co napisałeś, przez 15 lat jak pracuję w zawodzie to może jeden zjeb pasował. A tak to na przykład raczej nikt nie gadał o zarobkach.

@Pharos: Jak czytam wpisy rzekomych pracowników IT w necie to mam wrażenie, że w innym IT pracuję. Dziwnym trafem pracując ponad 20 lat w IT w różnych firmach (a miałem okazję pracować
  • Odpowiedz
@Ap-maokai-abuser branża it to jedyna branża, która pozwala praktycznie każdemu chcącemu na godne zarobki. Więc zawsze będę mówił, że początek jest trudny i już taki był 7 lat temu jak ja zaczynałem, ale nie ma co się zarażać bo warto. Jak ktoś lubi rozwiązywać problemy, lubi się uczyć i lubi się rozwijać to IT jest nadal eldorado z prawie nieograniczonymi możliwościami. Po prostu teraz jest korekta i następuje weryfikacja, klepaczy CRUD
  • Odpowiedz