Wpis z mikrobloga

pytanie do ekspertów obserwujących rynek komputerowy.
w nowym roku planuje wymienic moja leciwa juz 1080 na jakies nowsze gpu, tylko jasny gwint nie mam pojecia co jest lub co moze byc oplacalne. budzet pewnie cos kolo ~2,5k. jak to wyglada? rtx'y maja dlss ktore rzekomo jest op, amd ma fsr do ktorego dostep ma kazdy i jest gorsze + slabsza wydajnosc w raytracingu? A VRAM? gdzies czytalem ze 5060 ma miec tyle samo pamieci co moj 8 letni 1080 co dla mnie jest zartem xd pomocy :D
#gry #pcmasterrace #pytaniedoeksperta #pytanie #komputery
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

karty z 8GB sensu nie mają, już są problemy z tym. stutter/mikro przycięcia, nie ąłdujaće się tekstury, pop in w 1440p.
tym bardziej jak chcesz użyć RT to juz w ogóle niegrywalne na 8 w 1440p.

12GB vramu musi być jak podstawa w tych czasach, innych kart nawet nie ma po co rozważać. no chyba, ze ktoś chce grać w 720P czyli FHD z DLSS

RT lepsze u nvidii, ale też zależy od karty graficznej.
10129 - karty z 8GB sensu nie mają, już są problemy z tym. stutter/mikro przycięcia, ...
  • Odpowiedz
@methhod: Jakieś pół roku temu wymieniłem swoje 1080 na 4070 i jestem zadowolony. Czekać na premierę 50tek nie ma sensu bo jeśli będą tak drogie jak się zapowiadają to ceny 40tek w najlepszym wypadku zostaną na tym samym poziomie co obecnie, ew. wzrosną.
  • Odpowiedz
@Rosh: masz pełną rację, zę nie ma sensu czekać na premierę nowych kart od nvdiii. czeka się na premierę kart od AMD bo po przeciekach tylko ich karty wydają sie być cokolwiek warte z tych poniżej 3000zł xd
  • Odpowiedz
@methhod: No 5060 pewnie będzie mieć 8 GB tylko, ale 5060 Ti pewnie wersje 16 GB się pojawią, a RTX 5070 12 GB. Tyle, że obstawiam 2500 za 5060, ze 3000 za 5060 Ti i 4000 za 5070 lekko. Przy czym biorąc pod uwagę to, że nowe gry już wymagają karty z RT (patrz np. Indiana Jones), w którym AMD jest cienkie jak barszcz, to i tak szedłbym raczej w
  • Odpowiedz
  • 0
@ZlodziejBilonownic masz na myśli tego indiane jonesa który lepiej działa na 7800xt za 2100zl niż 4070 za 2.5? (No aktualnie się raczej super kupuje ale whatever)
https://www.purepc.pl/indiana-jones-and-the-great-circle-test-wydajnosci-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzja?page=0,4

Średni fps prawie taki sam, spadki dużo większe na 4070 więc jak dla mnie XT jest tutaj lepsza

To, że gra ma w wymaganiach wsparcie dla sprzętowego rt to nie znaczy, że nie ma trybów gdzie to rt nie jest mocno
  • Odpowiedz
@methhod: W tym roku zmienialem karte z 1060ti. Mialem podobna sytuacje jak u ciebie.
Wahalem sie miedzy 4070 12GB i 4060TI 16GB. Wzialem 4060ti 16GB. Zaplacilem 2100, a za 4070 musialbym dac 500zl wiecej za skok wydajnosci na tyle nieznaczacy dla mnie, ze uznalem go za niewart doplaty.

4070 to moim zdaniem maks., co mozna kupic majac w glowie budzet. Powyzej ceny robia sie juz wysokie i mozna je usprawiedliwic
  • Odpowiedz