✨️ Obserwuj #mirkoanonim Mam taki problem, zostałem "zatrudniony" w typowym gastrojanuszexie. Podczas rozmowy o pracę ustalilismy, że pierwsze trzy miesiące to praca na umowie zleceniu i otrzymam 26 zł na rękę. Wypełniłem jakieś papiery, ale mam wrażenie, że to była umowa "in blanco". Umowa była na miesiąc, a później nie była przekładana następna. Przepracowałem tam prawie trzy miesiące, (dzisiaj mijają trzy miesiace). Wczoraj spytałem, co z umową o pracę i Janusz powiedział, że jest napięty okres i wrócimy do tematu po nowym roku. Wiem , że po nowym roku strasznie spada im ruch i obroty i taki stan rzeczy utrzymuje się do marca, więc napewno nie przyjmą nowego pracownika, a szybciej mi podziękują.
Jednak głównym moim problemem jest to, że okradli mnie prawdopodobnie na pieniądze. Umawiając się na taką kwote na rękę liczyłem, że to jest kwota netto, od której jest odprowadzany uczciwie podatek. Nigdy nie zgodziłbym się na pracę za 26zł/h na czarno. Może ktoś mi powie ile to brutto by bylo na umowie zleceniu gdy umawiam się 26zl netto.
Co mogę zrobić by udupic Janusza i by poniósł konsekwencje za swoje nieuczciwe praktyki? #januszex #pracbaza #praca #pip
@mirko_anonim: Sprawdz sobie na stronie zusu czy ktoś za ciebie placił składki. Na umowie zlecenie chyba już też trzeba płacić składki. Jedziesz z januszem do spodu jak siana nie da
Mam taki problem, zostałem "zatrudniony" w typowym gastrojanuszexie. Podczas rozmowy o pracę ustalilismy, że pierwsze trzy miesiące to praca na umowie zleceniu i otrzymam 26 zł na rękę.
Wypełniłem jakieś papiery, ale mam wrażenie, że to była umowa "in blanco". Umowa była na miesiąc, a później nie była przekładana następna.
Przepracowałem tam prawie trzy miesiące, (dzisiaj mijają trzy miesiace). Wczoraj spytałem, co z umową o pracę i Janusz powiedział, że jest napięty okres i wrócimy do tematu po nowym roku. Wiem , że po nowym roku strasznie spada im ruch i obroty i taki stan rzeczy utrzymuje się do marca, więc napewno nie przyjmą nowego pracownika, a szybciej mi podziękują.
Jednak głównym moim problemem jest to, że okradli mnie prawdopodobnie na pieniądze. Umawiając się na taką kwote na rękę liczyłem, że to jest kwota netto, od której jest odprowadzany uczciwie podatek. Nigdy nie zgodziłbym się na pracę za 26zł/h na czarno.
Może ktoś mi powie ile to brutto by bylo na umowie zleceniu gdy umawiam się 26zl netto.
Co mogę zrobić by udupic Janusza i by poniósł konsekwencje za swoje nieuczciwe praktyki?
#januszex #pracbaza #praca #pip
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero