Wpis z mikrobloga

Stoję przed wyborem - programowanie w PHP (tak, wiem, beka) albo księgowość. Stresuje mnie kontakt z ludźmi. Którą branżę byście wybrali na moim miejscu? Zarobki nie są dla mnie aż tak ważne, nie mam dużych wymagań od życia. Mam ukończone kilka lat temu studia informatyczne.

#pracait #korposwiat #finanse #pracbaza #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zyje_zyciem:

Zarobki nie są dla mnie aż tak ważne, nie mam dużych wymagań od życia

Zarobki TERAZ nie są dla ciebie aż tak ważne. Pojawi się rodzina albo wyprowadzisz się od mamy to śpiewke zmienisz. A co do wyboru - ani to, ani to. W IT teraz dostać się jako początkujący graniczy z cudem, w księgowości jest mała kasa - chyba, że masz własną firmę księgową.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rogalikznadzieniem:
A to w IT przy toksycznym scrumie podobno też traktują devów jak śmieci i też tłuką nadgodziny. Sam już nie wiem co wybrać. Chciałbym tylko mieć pracę gdzie jest niewielki kontakt z ludźmi i jakoś żyć...
  • Odpowiedz
@zyje_zyciem: W księgowości się zdziadziejesz. Codziennie klepiesz jedno i to samo, a jak się coś pomylisz to skutki mogą być mocno odczuwalne. Ja bym na Twoim miejscu poszukał pracy jako PHPowiec w jakimś typowym kołchozie produkcyjnym. Co jakiś czas byś zmieniał rekordy w bazie, dokładał jakieś nowa bzdety do obecnego systemu i tak sobie dupogodziny polecą za całkiem dobrą kasę bez większego kontaktu z ludźmi.
  • Odpowiedz