Przez nachalne reklamy proponujące wcześniejszą aktualizację do windowsa 11, postanowiłem zmienić system operacyjny na inny, wybrałem darmową alternatywę w postaci Linux Mint na sam początek przygody z linuksem. Gdy się nauczyłem podstaw z poradników na youtube, zmieniłem dystrybucję linuxa na fedore, polecam, działa stabilnie. Co ciekawe, komputer zużywa zauważalnie mniej prądu podczas przeglądania internetu. Od 10 do 20 wat mniej w porównaniu do windowsa. Istnieje możliwość zainstalowania drugiego systemu operacyjnego obok linuxa (dual boot) na np. starszym dysku ssd o małej pojemności. Instalując linuxa nie musicie rezygnować z windowsa. Możecie używać obu systemów operacyjnych na jednym komputerze. Jednym różnica to wybór systemu jaki chcecie uruchomić, po naciśnięciu przycisku od włączenia komputera. Poradnik dla początkujących: https://www.youtube.com/watch?v=-5fXGTv2CGA
@Pawci0o ja latam na Ubuntu, bo tak wyszło, ale również bardzo polecam. Nie dość, że laptop zauważalnie rzadziej rozkręca wiatraki, to jeszcze ten system jest po krótkiej chwili personalizacji jest po prostu bardzo ładny i spójny. Nie to, co Windows, że co okno, to wygląda inaczej. Do Windowsa wracam tylko jak potrzebuję konkretnie Office.
@Pawci0o: Jako urzytkownik linuxa od połwy lat 90tyh pozwolę soboe co nie co poradzić. Dopoki jesteś początkujący nie majstruj przy Xserwerze (wyświetlanie obrazu), nie wklejaj na ślepo wszelkich odnalezionych w sieci linijek do terminala, nie dodawaj zbędnych i nie oficjalnych repozytoriów. dystrybucje nazujące na rpm jak fedora nie są według mnie dobrym wyboem dla początkującyh z uwagi na to, że dają urzytnikowi zbyt dużo mozliwości w kwestii zarządzaina pakietami. Na
@wojciet: kiedyś miałem zainstalowane compiz - ależ to było genialne, wszystkim szczęki opadały przy płomieniach czy deszczu. Później zmienili coś w pakietach i teraz nie umiem tego zainstalować :( A nie chce mi się szczególnie bardzo i długo bawić, to nie mam :(
@jagodowy_krol można normalnie na wszystkim zainstalować bez większych problemów. Ja używam z czysto praktycznych pobudek bo mam skrót ustawiony, że po naciśnięciu scrolla myszki łatwo można się przełączać między workspace i jest porządek na ekranie
Istnieje możliwość zainstalowania drugiego systemu operacyjnego obok linuxa (dual boot) na np. starszym dysku ssd o małej pojemności.
@Pawci0o: Nawet nie trzeba osobnego dysku, tylko wydzielić sobie z bieżacego dysku 110 gigabajtów niesformatowanej przestrzeni. I potem zainstalować Linuxa tworząc na niezagospodarowanej przestrzeni 3 partycje: numer 1: partycja / czyli tzw root 100GB numer 2: partycja /boot/efi 1GB numer 3: partycja swap 4-8GB.
@Pawci0o: zauważalnie spada też zapotrzebowanie na RAM oraz miejsce na dysku dla systemu :p
z---a&^ windows, którego używają chyba tylko starzy ludzie, co mają jeszcze konta na facebook, nawet tego nie ogarnia, jak zarządzanie zasobami :p generując tony śmieci :p
moj ulubiony temat ktory pojawia sie co jakis czas gdzie tlusciaki przescigaja sie w czym ich linux lepszy, 10 wat mniej zjada, u mniej ramu o 10 mb xD jak macie laptopy z lat 2008 i sie lubicie kisic na starym gownie to kiscie sie, ja sobie elegancko na w11 64gb ramu smigam i wszystko dziala nic nie trzeba ustawiac powodzenia
@dlugiespanko: zajebiście stary. przy dobrym wietrze za jakieś 10 - 15 lat może jakimś cudem zobaczysz namiastkę tego co od lat mają urzytkownicy linuxa
@wojciet: niezłe odswiezanie tam widze pod 60hz, czyli tak jak myslalem sprzęt g---o podpiety pewnie pod budzetowy telewzior starym hdmi, ciesz sie ze ten twoj system obsluguje kabelek
Co ciekawe, komputer zużywa zauważalnie mniej prądu podczas przeglądania internetu. Od 10 do 20 wat mniej w porównaniu do windowsa.
Istnieje możliwość zainstalowania drugiego systemu operacyjnego obok linuxa (dual boot) na np. starszym dysku ssd o małej pojemności.
Instalując linuxa nie musicie rezygnować z windowsa. Możecie używać obu systemów operacyjnych na jednym komputerze. Jednym różnica to wybór systemu jaki chcecie uruchomić, po naciśnięciu przycisku od włączenia komputera.
Poradnik dla początkujących: https://www.youtube.com/watch?v=-5fXGTv2CGA
Tagi:
#windows7 #windows10 #windows11 #microsoft #linux #linuxmint #opensuse
źródło: Zrzut ekranu z 2024-09-09 22-33-47
PobierzNajnowyszy STALKER - bez problemu na linuksie.
https://www.youtube.com/watch?v=3mmXf8NDvVY&t=1782s
@wojciet: kiedyś miałem zainstalowane compiz - ależ to było genialne, wszystkim szczęki opadały przy płomieniach czy deszczu. Później zmienili coś w pakietach i teraz nie umiem tego zainstalować :(
A nie chce mi się szczególnie bardzo i długo bawić, to nie mam :(
Co tam masz na ekranie? :)
@Pawci0o: Nawet nie trzeba osobnego dysku, tylko wydzielić sobie z bieżacego dysku 110 gigabajtów niesformatowanej przestrzeni.
I potem zainstalować Linuxa tworząc na niezagospodarowanej przestrzeni 3 partycje:
numer 1: partycja / czyli tzw root 100GB
numer 2: partycja /boot/efi 1GB
numer 3: partycja swap 4-8GB.
z---a&^ windows, którego używają chyba tylko starzy ludzie, co mają jeszcze konta na facebook, nawet tego nie ogarnia, jak zarządzanie zasobami :p generując tony śmieci :p
źródło: Zrzut ekranu z 2024-12-18 00-51-32
Pobierz