Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat
Wołam eksperta turbo-pasjonata @JamesJoyce

Powiem wam, że zauważyłem ostatnio spory problem z klepaniem kodu przez AI. O ile Cursor + Composer AI lub perplexity AI zajebiście klepie mi kod i mogę 90% kodu wrzucać prosto na produkcję po prostych poprawkach to problem zaczyna się w momencie, gdy chcesz wyklepać kod w konkretnej wersji języka/frameworka

Odnoszę wrażenie, że gdy budowali modele AI to zebrali każdy kod, z różnych wersji języków/frameworka, wymieszali i AI nauczyło się na zmieszanych, śmieciowych danych. Przez to AI teraz ni c---a nie odróżnia np chce kod z Javy 17 i spring boot 2 a on mi wypluwa Jave 21 i spring boot 3. Rozumiecie? To stworzy wiele problemów bo często problemem w pracy są stare projekty gdzie podbicie wersji to task na kilka dni roboty i nie zawsze się da, bo musi być też odpowiednio przygotowane CI/CD pod nowe wersje, obrazy dockerowe itd. A działający kod z nowszej wersji nie zadziała mi w legacy projekcie.

Żeby zbudować dobry model AI do klepania kodu to by musieli jakoś posortować te miliony linii kodu by nie mieszać poszczególnych wersji języków/frameworków ze sobą. Tylko jakoś doklejać osobno każdą wersje języka i frameworka, by AI nie halucynowało głupot. Albo stworzyć jakieś myślące AGI które będzie w stanie przeczytać dokumentację i sprawdzić czy ta funkcja w danej wersji języka w ogóle istnieje i czy może taką odpowiedź zapodać do prompta

Więc nie wiem jak chcą to rozwiązać ale jestem wkurzony, bo kolejny raz AI mi wypluło kod w niekompatybilnej wersji frameworka i podaje mu prompty by mi napisał z użyciem dokładnej wersji języka i frameworka to ni uja nie rozumie co to znaczy wersja i miesza mi funkcje z różnych wersji.

To jest spore wyzwanie głównie dla twórców języka/bibliotek, będą musieli od teraz tak dokonywać zmian między poszczególnymi wersjami API by AI nie zgłupiało. Wygląda na to że AI długo nie zastąpi KRUDiarzy jeśli będzie mylić wersje języków/frameworków to długo nie wypluje sensownego, działającego kodu
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: A jak próbowałem pisać w .net cruda dla rozrywki to wysrywał mi np. stary styl pisania kontrolerów zamiast pasjonackiego minimal API w nowym .net 8. I co wy na to? Taki mądry, niby Microsoft, niby podpisana umowa, a nie potrafi ogarnąć nowej biblioteki i stylu pisania. Sugeruje, że to błąd.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: jak AI poradzi sobie rozumieć że język i framework ma różne wersje języka? Bo póki co model statystyczny nie rozumie co jest w której wersji przez co wrzuca jakieś funkcje których np już nie ma w nowszej wersji
  • Odpowiedz