Wpis z mikrobloga

Witajcie, chciałbym zapytać osób, które mają tylko samą podłogowkę i ogrzewanie gazowe. Czy dom, co ma dwie kondygnacje może być zasilany tylko pompą z pieca? Mam Dietrich MCR4 i przepływu na pętlach to max 1l/h na jakieś krótszej, na na innych to jakieś 0,3. Ogólnie grzeje, ale piec musi być ustawiony na wysokiej temperaturze i zastanawiam się czy to normalne... #podlogowka #budowadomu #budowa #ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #budowlanka
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skoncentrowany: po prostu pompa z pieca nie daje rady. Spróbuj wymusić w ustawieniach pieca, pracę pompy na 100% możliwe, że potrzebne jest sprzęgło i dwie osobne pompy. Można do tego dorzucić sterownik i zawory sterujące.
  • Odpowiedz
@Skoncentrowany: czyli dokładnie tak samo jak u mnie, polecam do sprzęgła i pompek mieszacze automatyczne,(miały trochę inna fachową nazwę ale teraz nie pamiętam) bo sprzęgło zazwyczaj nie rozdziela równo temperatur i później na jeden rozdzielacz będzie szła cieplejsza woda, niż na drugi. Tak prawdę powiedziawszy to co za majster dał ci na tak duży układ tylko piec bez dodatkowych pompek? Przecież to łatwo obliczyć jaka wydajność jest potrzebna.
  • Odpowiedz
Ogólnie grzeje, ale piec musi być ustawiony na wysokiej temperaturze i zastanawiam się czy to normalne...

@Skoncentrowany: to zleży, szklanej kuli nie mamy

jakie długości pętli, jaka pompa jest w piecu. Co to jest wg Ciebie wysoka
  • Odpowiedz
nie wywalasz żadnej krzywej grzewczej. Całością steruje kocioł. W zależności od kotła -potrzebny dodatkowy moduł.

@senq87: ok, myślałem że masz na myśli wynalazek w stylu grupy pompowo-mieszającej z zaworem termostatycznym montowanej przez wielu instalatorów
  • Odpowiedz