@Yenn_z-Wyspy7Slonc Tak jak pisałem wczoraj, patrz I ucz się jak powinien wyglądać butter chicken. Żółty kolor, za który odpowiadają orzechy nerkowca, aksamitna konsystencja uzyskana poprzez dokładne zblendowanie składników i przepuszczenie wszystkiego przez sitko. #gotowanie #gotujzwykopem
@Yenn_z-Wyspy7Slonc 1. Marynujemy kurczaka z pastą imbirowa i pasta czosnkowa I chilli przez min godzinę 2. Podsmażany kurczaka na i odkładamy na oddzielny talerz. 3. Na tej samej patelni dodajemy masła i podsmażany cebulę. 4. Jak cebula jest podsmażoną dodajemy pomidory, orzechy nerkowca, chilli , cukier garam masala i ocet. 5. Dusimy to przez 20 min a następnie blendujemy na gładką
@bugzer: z calym szacunkiem, ale to nie jest idealne. To ma w ogole jakies przyprawy? Butter chicken powinien miec jakas teksture. Zreszta, who cares, to i tak jedzenie dla bialych co nie umieja zjesc czegos powyzej podstawowej papryczki. I zaden hindus czy nepalczyk nie przepuszcza tego przez sitko, nie wiem skad masz taka "sztuke" ;)
@bugzer: to chyba jacys fensi hindusi, nikt tego normalnie tak nie robi, jak musisz sos przesiewac przez sito, znaczy ze sie dobrze cos nie polaczylo. No i jak chciales byc super zgodny ze sztuka, to zapomniales suszonych lisci i ziaren kozieradki, odpowiednio kasuri methi i methi, bez tego hindusi nie uznaja tego dania.
@pasta_alla_carbonara mam kasuri methi I dodaje, ale nie sądziłem że jesteś takim ekspertem wiec nie dodawałem tego w moim przepisie, bo ciężko to dostać w Polsce stacjonarnie. Po przesianiu tego przez sitko na sitku zostają tylko skórki pomidorów i słabo zmielone orzechy. W każdym przepisów z neta też przecedzaja. Na prawdę jest to mocny boost jeżeli chodzi o teksturę i wygląd dania
Pracowałem w indyjskiej restauracji z hindusami więc wiem co mówię ( ͡°ʖ̯͡°)
@bugzer: a no to wszystko jasne, twój butter chicken jest lepszy niż mój? Ja za to nie jestem kucharzem a mój i tak był zajebisty w smaku i wszystko zostało dokładnie wylizane :/
@bugzer: nie wiem, jak dla mnie toto wyglada bland as fuck i nic w nim nie widac. No ale jak kto woli ;) Mi bardziej sie podoba wersja @Yenn_z-Wyspy7Slonc
Marynujemy kurczaka z pastą imbirowa i pasta czosnkowa I chilli przez min godzinę
Ty tym nic nie marynujesz, co tu jest marynatą? Potrzebujesz octu, jakiegos kwasu albo jogurtu. NIe marynujesz miesa ani w soku z cytryny ani w jogurcie? o.O
#gotowanie #gotujzwykopem
źródło: temp_file383642412404754929
PobierzCzy jest taki pyszny jak mój?
Ty to jesz czy na wystawę robisz że musi być wszystko idealnie?
1. Marynujemy kurczaka z pastą imbirowa i pasta czosnkowa I chilli przez min godzinę
2. Podsmażany kurczaka na i odkładamy na oddzielny talerz.
3. Na tej samej patelni dodajemy masła i podsmażany cebulę.
4. Jak cebula jest podsmażoną dodajemy pomidory, orzechy nerkowca, chilli , cukier garam masala i ocet.
5. Dusimy to przez 20 min a następnie blendujemy na gładką
@bugzer: a no to wszystko jasne, twój butter chicken jest lepszy niż mój? Ja za to nie jestem kucharzem a mój i tak był zajebisty w smaku i wszystko zostało dokładnie wylizane :/
Ty tym nic nie marynujesz, co tu jest marynatą? Potrzebujesz octu, jakiegos kwasu albo jogurtu. NIe marynujesz miesa ani w soku z cytryny ani w jogurcie? o.O