Wpis z mikrobloga

Pytanie do elektryków i innych kumatych w tej materii - nasze miesięczne zużycie prądu zawsze było w granicach 280-320 kWh, teraz dostaliśmy rachunek ze zużyciem 619 kWh i tu moje skromne pytanie - o HUI może chodzić? Nie zaczeliśmy odpalać jakichś farelek 24/7 ani nic innego, żyjemy w ten sam sposób co zawsze a tu zużycie 2x większe xD Jakieś pomysły co się mogło z.j--a.ć?

#elektryka #elektronika #prad
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@JestemKaspi: właśnie zszedłem na klatkę zobaczyć i licznik pokazuje to co na stronie tauronu, najlepsze, że mamy największe zużycie ze wszystkich - nasz licznik pokazuje 10300 a drugi największy wynik to było 7000, były też takie po 4000
  • Odpowiedz
@Kaioshin: prognozy, czy zużycie rzeczywiste?
Rozumiem, że to mieszkanie a nie dom i nie grzejecie się prądem (pompa ciepła to też prąd)?
Jakieś prądożerne urządzenia tam masz?

I tak pewnie się skończy na zaproszeniu elektryka, tylko ciężko trafić na kumatego...
  • Odpowiedz
@Kaioshin: jaki masz licznik? Mógł się zepsuć, możesz zamówić sprawdzenie, tylko jeśli się okaże sprawny, ty płacisz za ekspertyzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKrzysio: Zużycie rzeczywiste, mieszkanie, ogrzewanie kaloryferowe (tradycyjne, nie jakieś elektryczne) jedyne co na przestrzeni ostatnich miesięcy się zmieniło, to robiłem remont i zamiast żyrandola z 6x 5W żarówkami LED, zamontowałem 6m taśmy led 230V o mocy 10W/metr, także oświetlenie wzrosło o 30W, z drugiej strony zmienilismy tez telewizor gdzie stary pobierał w maxie 120W a nowy 72W, tyle ze zmian
  • Odpowiedz
@Kaioshin: 300 kWh / 30 dni to daje +10kWh / dziennie, jeśli uszkodzenie, to raczej byś wyłapał sprzęt, który ciągnie dodatkowe 400W / 24h na dobę.

Masz może taki prosty miernik wtyczkowy? Mógłbyś kolejno sprawdzać urządzenia, czy któreś przypadkiem nie bierze dziwnie dużo...
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: NIe, mają już z kilka lat. Problem jest taki, że wszystkie liczniki są na klatce schodowej w skrzynce z szybką, która jest zamnięta kłódką, a żeby zobaczyć pobór chwilowy trzeba coś tam poklikać na nim
  • Odpowiedz
@Kaioshin: na liczniku powinienes mieć czerwoną lampkę, któa miga zliczając kolejne impulsy, póki miga - jest pobór. Im szybciej miga - tym większy pobór. Zweryfikuj obserwując tą lampkę z włączonym czajnikiem elektrycznym i bez, a potem wyłączaj wszystko, co się da w domu i sprawdź, czy przestanie migać.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fenoloftaleinowy_Chrabaszcz @JestemKaspi @JestemKrzysio @MickM @Jarek_P Zaobserwowałem dziwną rzecz - mam w pokoju oświetlenie podzielone na 2 grupy taśm LED 230V, włącznik podwójny, w puszce 3 kable, nie znam się na fachowych określeniach więc napisze łopatologicznie, jeden kabel daje prąd, dwa kolejne są od każdej z grup LED aby zamknąć obwód. Paranormalne rzeczy zaczynają się dziać, gdy odpalę LED#1, wtedy LED#2 zaczynają minimalnie się podświetlać (widać na zdjęciu).
Kaioshin - @FenoloftaleinowyChrabaszcz @JestemKaspi @JestemKrzysio @MickM @JarekP Zao...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-8 o 14.12.09

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kaioshin: nie trzeba klikać, te wartości same zmieniaja sie co pewien czas , poswiec latarką i nagraj sobie komórką film, wylacz wszystko i po godzienie znow nagraj
  • Odpowiedz